Reis erken seçimi mi işaret ediyor?

Mademki "Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi" dedikleri yeni rejimde halkın seçtiği cumhurbaşkanı aynı zamanda parti başkanı, halkın karşısına çıktığında konuştuğu kürsünün önünde ve arka duvarda cumhurbaşkanlığı forsunun yanına partisinin de amblemi nakşedilmeli.

Alışık değiliz... Bir cumhurbaşkanı, kendi partisine muhalif bir partiyi tenkit etmesine. Verilecek cevabı varsa, partiyi tenkit için değil; bir yanlışı, bir eksiği ortaya koymak için konuşur. Dinleyenler de yanlışı düzeltilen, eksiği tamamlanan partinin hangisi olduğunu anlar.

Doğrudan parti adı veriliyor, doğrudan parti başkanı hedef alınıyor.

Reis vefalı bir insan! Bürokratına sahip çıkıyor. Önceki gün milyonların karşısına geçti, umut dağıttı. Virüsü neredeyse bitirdi, "Ama sabredin, evde kalın." dedi. Sonra asıl ifade etmek istediğine geldi. Saray bürokratını cansiperane savundu. Bürokratının nasıl mühim bir iş yaptığını, evinin önünde mezbelelik alanı Vakıflar'dan kiralayarak nasıl tertemiz hâle getirdiğini, tabiatı nasıl koruduğunu uzun uzun anlattı. Muhalif parti mensuplarının o araziyi ve evi fotoğraflamasının aile mahremiyetine tecavüz olduğuna işaret etti.

Milyonlarca insan bir mevzi meseleye vâkıf oldu; halk muhakkak o mızıkçılık eden muhalif partiye söylemediğini bırakmamıştır!

Bürokratın 45 metrekarelik eviyle, evinin önünde kiraladığı arsayla ilgilenmedim ve yazmadım. Haklı veya haksız... Kanun varsa, yanlışlık, iltimas, kayırma, bal tutanın parmak yalaması ortaya çıkacaktır.

Tarih, hiç şüpheniz olmasın, Reis'in bürokratını milyonlarca insanın karşısında savunmasını vefa örneği olarak yazacaktır!

R. T. Erdoğan, ana muhalefet partisine yüklendi. Seçim propagandasındaymışız gibi slaytlar gösterdi, onların yaptıklarını kendi partisinin yaptıklarıyla kıyasladı. Ana muhalefet partisinin genel başkanını yalancılıkla suçladı.

Önceki günkü konuşmasında bir cümle dikkatimi çekmişti. Cumhurbaşkanlığı sitesine girdim, o cümleyi buldum. Şöyle verilmişti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın sonrası Türkiye'nin en büyük kazançlarından birinin de ülkeye ve millete hiçbir faydası ve katkısı bulunmayan hiçbir eser ortaya koymamış yalancı, iftiracı siyaset anlayışının tamamen tasfiyesi olacağına inandığını belirterek, 'Önümüzdeki dönemde tüm dünya ile beraber ülkemizde de özellikle siyaset alanında yeni bir dönemin kapıları aralanacaktır' değerlendirmesinde bulundu."

Sitede muhalif partiye tenkidi verilmemiş ama bürokratına gösterdiği "vefa örneği" verilmişti.  Acaba dedim Cumhurbaşkanlığı sitesi ile Ak Parti sitesi görev bölümü mü yaptı? Ak Parti sitesine de girdim. Muhalefet partisinin tenkidinin tamamı konmuştu.

İki web sitesi arasındaki ayırım, kürsüde de görülmesi gerekir, diye düşünüyorum. Meselâ yeni rejimde bilinmeyenler, alışılmayan deneniyor nasıl olsa... Bir yerde yan yana iki konuşma alanı belirlenir, meselâ; "Cumhurbaşkanı" sıfatıyla konuşmasını cumhurbaşkanlığı forsa önünde, muhalefet partilerine yükleneceği siyasî konuşmalarını da yandaki kürsüye geçer parti amblemi önünde yapar. Teklifim uç fikir görülebilir ama teklif tekliftir.

Saray'ın erken seçimi düşünmemesi mümkün değil. Tedbir üzerine tedbir açıklarken bir taraftan da anketler yaptırıyor. Görülen o ki, anketler birazcık yüzlerini güldürüyor.

Zaman ne getirir bilinmez. Şu anda erken seçimi, virüsün yayılma hızına bağlı olarak tartışabilirler.

 

dfs-004-001-011-001-001.jpg

Yazarın Diğer Yazıları