Remzi Özdemir gece gece patlayan doların sonunun ne olacağını yazdı

Remzi Özdemir gece gece patlayan doların sonunun ne olacağını yazdı
Yeniçağ Gazetesi Ekonomi Yazarı Remzi Özdemir doların yükselmesini yazdı. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, beklenen konuşmasını yaptı. Powell'in konuşması ABD 10 yıllıklarının faizinin düşüreceği beklentisinin tam tersi piyasada adeta benzin döktü.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, "Hedeflerimize ulaşmanın halen çok uzağındayız" dedi ve bir çok gelişmekte olan ülke para birimleri hızla değer yitirmeye başladı.

Powell’in bu konuşmasından hemen sonra ABD 10 yıllıklarının faizi yeniden yükseldi. Bu yükseliş gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini olumsuz etkilerken, en sert düşüş Türk Lirası’nda oldu. TL açıklamadan hemen sonra gelen satışlarla dolar karşısında sert düştü ve 1 dolar 7.584 TL’ye kadar yükseldi.

Bundan sonra ne olur?

Uzun süredir takip edilmesi gereken en önemli olayın ABD 10 yıllıkları olacağını söylüyordum. FED yeniden para basacak. Bu da ABD’de enflasyona neden olacak. Enflasyon karşısında tek silah ise 10 yıllık tahvil faizi. Yıl sonuna kadar ABD 10 yıllıklarının faizi yüzde 2’ye çok rahat ulaşacak. Bu Türk Lirası’nı olumsuz etkileyecek. Artık Merkez Bankası’nın önünde tek bir seçenek kalıyor o da faiz silahını Mart toplantısında bir kez daha çekmek. Merkez Bankası nereye kadar faiz verecek o da bir başka sorun. Ancak dolardaki ateşi söndürebilmesi için en az yüzde 20 faiz vermek zorunda. Bu faizi vermediği sürece dolara talep artacaktır. Çünkü Türkiye’de de bir yandan enflasyon yükseliyor.
 

 

İlgili Haberler