Remzi Özdemir, Merkez Bankası'ndaki görevden almalar sonrası dolarda neler olacağını açıkladı

Remzi Özdemir, Merkez Bankası'ndaki görevden almalar sonrası dolarda neler olacağını açıkladı
Yeniçağ Gazetesi yazarı ekonomist Remzi Özdemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla Merkez Bankası başkan yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ile Dr. Uğur Namık Küçük'ün görevden alınmasının ardından doların yükselişine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özdemir, “80 milyon için hayat çok daha zorlaşacak” dedi.

Merkez Bankası''nda 3 ismin görevden alınmasının ardından dolarda gerçekleşen yükselişe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Remzi Özdemir, şu ifadeleri kullandı:

“Merkez Bankası’nda gece yarısı operasyonu Türk lirasını tarihinin en kötü değerine getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası başkan yardımcılarını görevden alması yeni bir şok yaşattı.

Dolar gece karardan hemen sonra Asya piyasalarında 9.176 TL’ye kadar yükseldi. Tabii ki bu sığ Asya ve Uzakdoğu piyasalardaydı. Dolar güne yüksek tansiyonla başlayacak. Belki Naci Ağbal’ın görevden alınması kadar olmasa da piyasaları ciddi anlamda rahatsız edici bir gelişme.

Peki bu gece yarısı Merkez Bankası operasyonunu nasıl yorumlamalıyız?

Bunun tek bir izahı var o da 21 Ekim’deki Para Piyasası Kurulu toplantısında faiz indirimine artık kesin gözüyle bakılması. Piyasa bu görevden alınmaları bu şekilde okuyacaktır. Bu da en az 200 baz puanlık bir düşüş beklentisi anlamına gelecektir.

Olası bir faiz indirimi Türk lirasını sadece dolar karşısında değil tüm dünya para birimleri karşısında adeta pul haline getirecektir.

Türk lirası için artık kötü günler geliyor.

21 Ekim tarihine kadar tüm piyasalar diken üzerinde olacak. Ancak olası faiz indirimi ile doların 9.500 TL’yi çok rahat geçmesini bekleyebiliriz. Zira, resmi enflasyonun yüzde 19,75 olduğu bir ülkede kimse parasını yüzde 15 faize yatırmayacaktır. 200 puanlık bir faiz indirimi ile tasarrufunu Türk lirasında tutanların parası 5 puan enflasyon karşısında eriyecek. Doğal olarak yeni bir dolarizasyon fırtınası gelebilir.

Geçen faiz kararından önce “Merkez bir çılgınlık yapabilir mi” diye sorulmuştu. Şimdi 21 Ekim’deki toplantı için “Merkez yine bir delilik yapabilir mi?” şeklinde sorulacak.

Türk lirası ve 80 milyon için hayat çok daha zorlaşacak.”

İlgili Haberler