Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut dolara yapılacak operasyonu açıkladı

Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut dolara yapılacak operasyonu açıkladı
Yeniçağ gazetesi yazarları ekonomistler Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut, Merkez Bankası'nın atacağı adımları ve bu karşın dolar/TL'de yaşanacak hareketliliği değerlendirdi.

Yeniçağ gazetesi yazarları ekonomistler Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut, dolarda yapılacak operasyonu ve Merkez Bankası''nın yapacağı öngörülen hamleleri yorumladı.

Özdemir, bankalara faiz indirimi konusunda baskı yapıldığını belirtirken, Zelyut ise doların 8.30 bandına gerileyebileceğini ancak sonbahardan sonra tekrar yükselebileceğini dile getirdi.

Remzi Özdemir’in Merkez Bankası yorumu şu şekilde:

"FED''in bazı üyeleri sürekli konuşuyor. Bizim Merkez Bankası''nın para kurulu üyeleri gibi sır insanlar değil.
Bakın mesela halen daha Merkez Bankası''nın para kurulu üyelerinin oylarını bilmiyoruz.
Kimin faiz artırmak istediğini, kimin ret kararı verdiğini bilmiyoruz.
Biz sadece Merkez Bankası''nın 12 satırlık bir mesajıyla, bildirisiyle basın açıklamasıyla öğreniyoruz ama FED piyasayı hazırlıyor.

Gelelim Türk Lirası’na… Dolar cephesinde baktığımız zaman dolarda bir düşüş var.
TL karşısında aslında bu yaklaşık bir süredir birkaç aydır devam eden bir operasyon.
IMF’den gelecek olan 6,5 milyar doları ilk bir sene dikkat çekmiştik.
Bu para yine turizmden çok ciddi bir para girişi var bu da şu anda Türk lirasını destekleyen."

"BANKALARA BİR BASKI VAR"

"Yine baktığımız zaman Evren biz birkaç gündür bankacılık piyasasında da benim yaptığım görüşmelerde mevduat faizinin de sıkılaştırılması, aşağı çekilmesi konusunda bankalara bir baskı var." diyen Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu şunu anlatıyor, eylül ayında merkez bankası faiz indirecek, piyasayı hazırlıyor. Israrla bunu söyleyebiliriz ve gerçekten de Ankara''da bazı ekonomi yönetiminden aldığımız kişisel duyumlara göre Merkez Bankası''nın bu yıl içerisinde bu yılın sonuna kadar en az 300 baz puanlık bir faiz indirimini hedeflediği yönünde bir duyumlarım var."

"KREDİSİ FAİZLERİNDE DÜŞÜŞ GÖREBİLİRİZ"

“Eylül ayı bir başlangıç olabilir. Sembolik olabilir ama ekim-kasım aralık aylarında bu toplam 300 baz puana düşecek bir plan üzerinde çalışıyor yine kamu bankaları özellikle konut piyasasını açmak için yeni bir çalışma hazırlığı içerisindeler yine tıpkı Berat Albayrak dönemindeki gibi kredi faizlerine kredi derken konut kredisi faizlerinde düşüş görebiliriz ama bu düşüş bir önceki dönemdeki gibi ihtiyaç kredilerinde görülmeyecek yani vatandaşa sadece ya konut alacaksın ya borsaya gireceksin seçeneği bırakılacak.

Merkez Bankası’nın faiz indiriminin etkisi bugünkü havanın bozulmasına neden olacaktır yani belki konut sektörü yeniden canlanacak ama ne bir sanayi sektörü ne de diğer alanda Türk ekonomisinde bir hareket olmayacaktır.
Çünkü faiz halen yani bu şartlarda bankalardan kredi kullanan sanayi baktığımız zaman yüzde 24 ile borçlanıyor.
Yüzde 24 ile borçlanan bir sanayiye nasıl bir üretim yapacak? Vergi ödeyecek SGK ödeyecek ve para kazanacak.
İşte bu nedenle eylül ayı bizim için çok zor bir ay olacak."

"DOLAR 8.30’A KADAR GERİLEYEBİLİR"

"Dolar kuru 8,30’a kadar bir gerileme bekliyorum. 8,60 üzeri kimseye zaten alım tavsiye etmedik. 8,30 çok kritik.” yorumunda bulunan Evren Devrim Zelyut ise şöyle konuştu:

“Aşağı kırıp 8’e yarın senin bahsettiğin o eylül ekim riskleri artı birde FED''in şuan bir şekilde güvercin gibi görülse de aslında son derece gizli şahin mesajları sonbahardan sonra. Bunu yukarıya taşıdığı zaman işte biz 8’den yukarı zıplamak var.
Birde de 8,40’tan yukarı zıplamak var. Birinde zıpladınız mı 9,70’e gideceksiniz. Öbüründe zıpla adınız mı 9’a gideceksiniz?
Dolayısıyla burada sonbahar çokta çantada keklik değil.
Umarım bizim merkez bankası rezerv biriktirmenin bir yolunu arıyordur diyorum."

"FAİZ ARTIRIMINA GİRMESİ BİR RİSK"

“Merkez Bankası’nın Türkiye''deki enflasyona rağmen faiz artırımında ısrar etmesi ya da aşırı derecede bir faiz artırımına girmesi bir risk Amerikan Merkez Bankası şu an ölümü gösterip sıtmaya razı etti ama neticede bir fiziksel etki mekanik etki para miktarı azalacak.
Ve haliyle faiz artınca da bu para geri çekilecek. Bütün bunlarda dolar miktarını azaltacak ama bu kısa vadede olmayacak diyoruz.
Amerikalılar da ekonomilerine bakacaklar. Ona göre hareket edecekler.
Her halükarda biz içeriden ve dışarıdan kaynaklanan nedenlerle dolar/TL''nin sonbahar ve kış aylarında yukarı doğru çıktığını göreceğiz.
Ama burada yatırımcıya yani yine yatırım tavsiyesi değil yatırım uzmanlarıyla istişare etsinler.
Ama 8,30 ve 8 seviyelerinde hane halkının ve firma sahiplerinin yüksek boşluktan dolayı pozisyon açabileceklerini dikkatlerine sunalım diyorum.”

İlgili Haberler