IMF'den utanmak

IMF'den utanmak

SDR, 1969 yılında IMF tarafından, uluslararası rezervlerin desteklenmesi için yaratılan bir hesap birimidir. SDR''nin değeri, küresel ekonomik sistemde önemli yer tutan ülkelerin ve parasal birliklerin para birimlerinden oluşan bir sepet esas alınarak belirlenir ve söz konusu sepetin bileşimi her 5 yılda bir gözden geçirilir.

SDR''nin değeri 5 büyük uluslararası para biriminin oluşturduğu sepet kurla günlük olarak belirlenir. Bu para birimlerinden doların sepet kurdaki oranının yüzde 42, avronun yüzde 31, yuanın yüzde 11, yenin ve sterlinin yüzde 8''erdir.

IMF, SDR''leri üye ülkelerin merkez bankalarına rezerv varlığı olarak ihraç eder. Merkez bankaları bu rezerv varlığını diğer merkez bankalarıyla gönüllü olarak kolayca döviz değiş tokuşu yapmak için kullanabilir.

Bu kapsamda 650 milyar dolarlık özel çekme hakkı (SDR) olarak adlandırılan rezerv para birimi üye ülkelere tahsisi yürürlüğe girdi.

SDR''den Türkiye''nin payına 6,3 milyar dolar düştü.

Bu Türkiye için ilaç gibi bir paraydı. Merkez Bankası kayıtlarına göre, 6,3 milyar dolar 23 Ağustos''ta hesaplara geçti.

Buraya kadar her şey normal. Normal olmayan ise Türkiye''de bu 6,3 milyar doların iktidar tarafından hiç dile getirilmemesi.

Bugüne kadar "IMF bizden borç istedi" politik söylemi kullanan bir iktidar, IMF''den para almasını her halde kendilerine yakıştıramadılar. Zaten bugüne kadar IMF''ye gidilmemesinin tek sebebi de bu söze ters gelmemek içindir.

Yoksa Türkiye''nin daha 2019 yılında IMF''ye gitmesi gerekiyordu. Daha ucuz kaynak var iken, Türkiye risk primi nedeniyle adeta yurt dışından tefeci faizi ile borçlandı.

Yeter ki tükürdüklerini yalamasınlar.

Bunun faturasını Türkiye ağır ödedi.

Bu sözün faturası gerçekten çok ağır oldu. Bugün 6,3 milyarlık SDR için de aynı utanç duyuluyor.

Hiç kimse konuşmuyor, hiç kimse yazmıyor. Yazanlar konuşanlar belli.

Sadece önceki gece Hazine Bakanlığı bir açıklama yaptı. SDR''nin IMF ile anlaşma olmadığını ve Türkiye''nin IMF ile bir anlaşma imzalamadığını bildirdi.

İyi de zaten herkes biliyor SDR''nin yani özel çekme hakkının IMF ile bir anlaşma olmadığını?

İktidar bu mesajı AKP''ye oy verenlere vermiştir;

"Bakın biz IMF ile anlaşmadık!"

IMF ile anlaşmadığınızı dünya âlem biliyor da bu utanç bu kompleks neden?

Dediğim gibi bunun tek nedeni yıllar önce seçim meydanlarında söylenmiş bir söz:

IMF bizden borç istedi!

Buna kim inandı?

Emin olun Kadir İnanır dahil hiç kimse inanmadı. Hatta AKP''ye oy veren ve hiçbir finansal okuryazarlığı olmayan taban da inanmadı.

Herkes inanmış numarası yapıyor.

Neyse biz de inanmış numarası yapmaya devam edelim.

Yazarın Diğer Yazıları