F-35'lerde ortaya çıkan zararı kim ödeyecek?

F-35'lerde ortaya çıkan zararı kim ödeyecek?
F-35'lerde ortaya çıkan zararı kim ödeyecek?

MHP’li İsmet Büyükataman, yeni nesil F-35 savaş uçağı proje maliyetinin 11’den 16.5 milyar dolara ulaşmasını Meclis&

MHP’li İsmet Büyükataman, yeni nesil F-35 savaş uçağı proje maliyetinin 11’den 16.5 milyar dolara ulaşmasını Meclis’e taşıdı: Yeteneksizlik ve öngörü noksanlığıyla milli menfaate zarar verenlere ne yapılacak?

F-35’lerde
5.5 milyar
dolarlık zarar
Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında kararlaştırılan F-35 alımı tartışmalara neden oldu. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın imzaladığı anlaşmada 2 adet F-35 yeni nesil savaş uçağının alımı öngörülüyor. Alımın daha önce 11 milyar dolara mal olması planlanırken, maliyet daha sonra yüzde 50 oranında artarak 16 milyar 500 milyon doları buldu. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, yazılımın kaynak kodlarının Türkiye’ye verilip verilmeyeceği tartışmaları yapılırken konuyu Meclis gündemine taşıdı. Büyükataman,  Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde “Yazılım kaynak kodlarının tadil hakkının alınması hususunda gerekli çalışmaları günümüze kadar yapmayarak F-35 savaş uçakları projesinin Türkiye adına risk barındırması açısından hatalı muhakeme, yeteneksizlik ve öngörü noksanlığı yaparak devletin milli güvenliğini tehlikeye atan kişilerin tespiti ve gerekli soruşturmaların açılması hususunda herhangi bir çalışmanız olacak mıdır” sorusuna yanıt istedi. F-35’lerin yazılım kodlarının verilmemesi durumunda alımdan vazgeçilip geçilmeyeceğini, vaçgeçilmesi halinde ödenen ya da ödenmesi gereken toplam bedelin ne olduğumu soran Büyükataman, Bakan Yılmaz’a, uçaklarda milli menfaatler çerçevesinde bir geliştirme yapılıp yapılmayacağı sorusu da yöneltti. Büyükataman’ın soruları içinde maliyet artışları ile ödenecek toplam miktar ne kadar olarak öngörüldüğü de bulunuyor.

Takipçisiyiz
İsmet Büyükataman, AKP’nin konuyu apar topar suçüstü yakalanmışçasına konuyu gündeme taşıdığını ifade ederek şunları söyledi: “Konunun soru önergesine müteakip yasak savma kabilinde gündeme alınması ilginçtir. Adeta yasak savdılar. Konuyu takip etmeye devam edeceğim.”