Erdoğan'dan Montrö açıklaması: Ülkemize verdiği yetkiyi kullanacağız

Erdoğan'dan Montrö açıklaması: Ülkemize verdiği yetkiyi kullanacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna gündemiyle toplanan Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Montrö Sözleşmesi'nin ülkemize verdiği yetkiyi kullanma kararındayız.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın başkanlığında Rusya-Ukrayna gündemiyle toplandı. Erdoğan Kabine sonrası açıklamalarda bulundu.

Erdoğan''ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye 28 Şubat 1997 tarihinde darbeler silsilesini yeni bir yüzüyle tanışmıştır. 28 Şubat darbesi tarihimizin kara sayfalarındandır. TSK artık darbeyle cuntayla bildiriyle değil, sınırlarımızı korumadaki güçlü duruşuyla gündem olmaktadır.

"Ukrayna''da sorunun sebebi olan ülkeler, Güvenlik Konseyi''ndeki çözüm mevkilerinde bulunuyor

"Her platformda ''Dünya 5''ten büyüktür'', ''Daha adil bir dünya mümkün'' diyerek bahsettiğimiz küresel çarpıklık her yerde yüzünü gösteriyor. Türkiye bölgesinde barışı huzuru, esenliği isteyen bir ülkedir. Bu tavrımızı her yerde her hadisede gösterdik.

"Maalesef sonuçta korkulan oldu. 24 Şubat’ta silahlar patladı. Böyle bir tablonun ortaya çıkmasından ötürü üzüntülüyüz. Bu süreçte barış ve istikrarın temini için çok yönlü diplomatik girişimlerimizi kesintisiz sürdürdük, sürdürüyoruz.

"Rusya''nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırısını kabul edilemez görüyor, Ukrayna yönetiminin ve halkının verdiği mücadeleyi takdir ediyoruz.

MONTRÖ''YÜ KRİZİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN KULLANACAĞIZ

"Bugüne kadar 5 bin vatandaşımız Ukrayna topraklarından ayrılarak ülkemize ve diğer ülkelere geçmişti. Montrö Sözleşmesi''nin ülkemize verdiği yetkiyi kullanma kararındayız.

Kendi milli çıkarlarımızdan elbette ödün vermeyeceğiz ama bölgesel ve küresel dengeleri de imhal etmeyeceğiz. Bunun için ne Ukrayna''dan ne Rusya''dan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz."

Rusya''nın saldırısını kabul edilemez görüyor, Ukrayna halkının verdiği mücadeleyi takdir ediyoruz. Bu süreçte bizim için önemli olan kendi duruşumuzdur. Türkiye BM, NATO AB başta olmak üzere, içinde yer aldığı kurumlarda sorumluluklarını bugüne kadar yerine getirmiştir, getirmeye de devam edecektir.

Ne Ukrayna''dan ne Rusya''dan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz. Maruz kaldığımız çifte standarda rağmen ekonomik, askeri ittifakımızdan vazgeçmiyoruz.

Afrika''dan Güney Amerika''ya ilişkilerimizi sıkı tutuyor, bizden yardım isteyen hiçbir toplumu ve devleti yüzüstü bırakmıyoruz. Yalanla ve iftira ile belki günlük siyaset yürütülebilir ama Türkiye''nin yüksek çıkarları savunulamaz, geliştirilemez.

Milletimizin ihtiyacı ülkemizin istikametini 1990''lara değil, 2053''lere çevirecek liderlerdir, yönetimlerdir. Ülkemizin son dönemdeki sınamaları gibi Karadeniz''deki krizi de selametle atlatacağından kimsenin şüphesi olmasın.

ELEKTRİKTE KDV KARARI!

Elektrik tarifelerindeki yeni düzenlemeyi bugün netleştirdik. Meskenlerde ve tarımsal üretimde kullanılan elektriğin KDV''si yüzde 18''den 8''e düştü. Mesken abonelerinin yıllık 7 milyar lira daha az fatura ödemesi temin edilmektedir. 

Meskenlerdeki düşük tarife sınırı günlük 8 kilovatsaate, aylık 240 kilovatsaate yükseltilmiştir.

TÜBİTAK BURSLARI HAKKINDA

Öğrencilere ve araştırmacılara TÜBİTAK''dan sağladığımız burslarda ciddi iyileştirmeler yapıyoruz. Lisans öğrencisi bursu bin 250 liraya çıkarıyoruz. Aynı şekilde başarı performanslarına göre yüksek lisans öğrencileri 3 bin il4,250 doktora, 5 bin 500 -7500 arası, doktora sonrası araştırmalarda, 7,500 -10 bin arasında aylık burs alabileceklerdir.

Stajyer araştırma burs programını uygulamaya almıştık. STAR programını yeniden açıyoruz. Bugün almaya başlayacağımız çağrı ile 2300 öğrencimizi destekleyeceğiz.

İlgili Haberler