Google, Ukrayna vatandaşlarını korumak için bir özelliği devredışı bıraktı

Google, Ukrayna vatandaşlarını korumak için bir özelliği devredışı bıraktı
Rusya'nın saldırıları sürerken, Google'dan Ukrayna vatandaşlarını korumak için önemli bir adım geldi.

Ukrayna’nın komşu ülke Rusya tarafından işgal edilmesi nedeniyle çeşitli teknoloji şirketi önemli adımlar attı. Bu adımlardan bir tanesi de Google tarafından geldi. Google Haritalar, Ukrayna vatandaşlarını Rus ordusundan korumak için bazı araçlarını devre dışı bıraktı.

Shiftdelete''de yer alan habere göre, şirket, araçları, geçici olarak devre dışı bıraktığını onayladı. Google tarafından atılan bu adım, canlı trafik verileri ve farklı yerlerin ne kadar meşgul olduğunu sağlayan Google Haritalar araçlarını kapsıyor.

Şirket, Ukrayna’daki kalabalık bölgelerin hedef olacağı korkusuyla, ülkedeki yerel toplulukların güvenliği için trafik katmanını devre dışı bıraktı. Bu özellikler, trafik gecikmelerinin olduğu ve hangi işletmelerin meşgul olduğunu göstermek için Android telefonlardan toplanan anonim konum verilerini kullanır.

Özellikler, Ukrayna’daki mağaza ve restoran gibi yerlerin ne kadar yoğun olduğuna dair canlı bilgiler veriyordu. Şirket, bu özellikleri devre dışı bırakma kararını ilk olarak Ukraynalı yetkililerle görüştü. Ardından yerel kullanıcıların güvenliğini korumak amacıyla bir karar alındığını söyledi. Küresel erişimden devre dışı bırakılan özellikler, sürücüler için ise mevcut durumda.

Uzmanlar, bu gibi verilerin işgali ilerleyişi hakkında fikir verebileceği söylüyor. Açık kaynak istihbarat (OSINT) uzmanı Jeffrey Lewis, Rusya’nın Google Haritalar’dan, Ukrayna sınırında olağandışı trafik sıkışıklığı tespit ettiğini ve bu tespitin ardından geçtiğimiz perşembe günü erken saatlerde, Rus işgalinin belirtilerini gördüğünü söyledi. Lewis’ın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama şu şekilde:

Bence büyük veri şirketleri, verilerinin ne kadar yararlı olabileceğiyle doğrudan yüzleşmek istemiyorlar. Demek istediğim, yaptığımız zaman harika, değil mi? Ruslar, bilirsiniz, Ukraynalılardan bir saldırı tespit etmeye benzer bir şey yapabilseydi belki daha az havalı olurdu.

İlgili Haberler