Rusya'dan 'domates' açıklaması

Rusya'dan 'domates' açıklaması
Rusya Ekonomi Bakanı Aleksandr Novak, Moskova ve Ankara’nın Türk domatesinin Rus pazarına yeniden girmesine yönelik iznin daha önce açıklandığı gibi aralık ayında değil kasımda verilebileceğini söyledi.

Novak, KEK toplantısı kapsamında Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Tataristan’ın başkenti Kazan’da yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’den domates sevkiyatına izin verilmesi de dahil olmak üzere sınırlamaların kaldırılmasını görüştük. Türkiye’den Rusya’ya 1 Kasım’dan itibaren 50 bin ton domates sevk edilmesi ihtimaline ilişkin bir karar hazırladık.”

Zeybekci ise, “Rusya’ya domates satmamıza yönelik sınırlamaların 1 Aralık değil 1 Kasım’da kaldırılacağına ilişkin haberle beni sevindirdiği için Novak’a şükranlarımı sunmak istiyorum” dedi.

​Novak daha önceki bir açıklamasında, domates sevkiyatı için Türkiye’den 4 şirkete 1 Aralık’tan itibaren izin verileceğini söylemişti.

Diğer taraftan Novak, Rusya ve Türkiye’nın tarım alanında birbirine uyguladığı sınırlamaları karşılıklı olarak kaldırılmasına yönelik çalışmaların devam etmesi konusunda Zeybekci’yle anlaştıklarını da kaydetti.

Domates, Türk F-16'larının Kasım 2015'te bir Rus uçağını düşürmesi nedeniyle Rusya'nın Türkiye'den alımını durdurduğu bir dizi tarım ürününden biriydi.

İlişkilerin 2016 ortasında düzelmeye başlaması ardından Rusya, birçok ürünün Türkiye'den alımına yönelik yasağı aşamalı olarak kaldırdı.

Fakat domatese yönelik yasak devam etti. Bunun nedeni, Türkiye'ye yönelik yasağın ardından Rusya'da yerli domates üreticilerine büyük krediler verilmesiydi.

NOVAK: TÜRKİYE'DE KIRMIZI ETE YÖNELİK SINIRLAMAYI KALDIRMAYA HAZIRIZ

Öte yandan Novak, Türkiye’nin de Rusya’dan kırmızı et alımına yönelik sınırlamayı kaldırmaya hazır olduğunu, bu konu üzerinde çalışmaların devam ettiğini de ekledi. Novak ayrıca, Türkiye’nin Rus tarım ürünlerine yönelik diğer sınırlamaları da yakın zamanda kaldıracağına inandıklarını söyledi.

İlgili Haberler