Peşmergeler, Türkiye üzerinden geçti iddiası

Peşmergeler, Türkiye üzerinden geçti iddiası
Peşmergelerden bir grubun dün Ayn el-Arap’taki PYD’ye katılmak üzere Türkiye üzerinden geçtiği öne sürüldü.

Peşmergeler, Türkiye üzerinden geçti iddiası

Kuzey Irak’taki Kürt reislerinden Miani, ”Peşmegeden 150 kişi  Ayn el-Arap’a geçti“ derken Dışişleri Bakanlığı yetkilileri olayı ne doğruladı ne de yalanladı. DÜNYA, Sayfa 11

Peşmerge, “Türkiye üzerinden” geçti
KDP Türkiye Temsilcisi Ömer Mirani, “150 Peşmege Türkiye üzerinden karayoluyla Ayn el-Arap’a geçti. Sayı daha fazla olabilir” dedi.

Haber: Necdet Pekmezci
Peşmergenin Ayn el-Arap’a geçişi dün başladı. İddiayı ortaya atan isim ise Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Türkiye Temsilcisi Ömer Mirani oldu. Mirani, “Peşmegeden 150 kişi  Ayn el-Arap’a geçti” dedi. Yeniçağ’ın dün görüştüğü Mirani, Peşmerge güçlerinin daha önce belirlenen güzergahtan geçişlerinin yapıldığını açıkladı. Mirani, Peşmergelerin Ayn el-Arap’a geçişlerini karayolu ile yaptıklarını öne sürdü. Ayn el-Arap’a öncelikle 150 peşmergenin geçiş yaptığını iddia eden Mirani, “Gitmeye başladılar. Kara yolu ile gidiyorlar. Daha önce belirlenen güzergahtan 150 kişi gitti. Ancak bu sayı daha fazla olabilir” diye konuştu. Mirani, “Peşmergeler, terör örgüt PKK’nın Suriye kolu PYD ile aynı cephede mi savaşacak” sorusuna  “PYD ile aynı cephede mi savaşacaklar bilmiyorum” yanıtını verdi. Gazetemizin ulaştığı Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise olayı ne doğruladı ne de yalanladı. Genelkurmay Başkanlığı ise olaydan haberi olmadığını bildirdi. Irak’tan Ayn el-Arap’a Türkiye üzerinden geçerek gitmesi planlanan en az 150 peşmergeyle ilgili açıklamayı ilk Peşmerge güçleri komutanı Ramazan Fettah, Kürt Rudav haber ajansına yapmıştı. Fettah, Habur sınır kapısından Türkiye’ye girip Kobani’ye doğru ilerlemesi planlanan Peşmergenin yanında ağır silahlar götüreceğini de belirtti. Fettah, “IŞİD ağır silahlar kullanıyor. Bizim de ağır silahlarımızın olması gerek” diye konuştu. Peşmerge’nin gelmesiyle şehre ilk kez Suriye dışından destek verilmiş olacak. 

ÖSO şartı
Türkiye’nin, Peşmergelerin Ayn el-Arap’a geçişine, Kürt tarafının Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) da geçmesine razı olması şartıyla izin verdiği öne sürüldü. Şark el-Avsat gazetesi, Suriye Muhaliflerine yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin ÖSO’nun Ayn el-Arap’a geçinceye kadar Peşmergeye izin vermeyeceğini yazdı. Haberde ayrıca, PYD’li yetkililerin ile ÖSO Halep Askeri Devrim Konseyi eski  Komutanı Albay Abdulcabbar Akidi ile görüştüğü ve 1300 kişilik ÖSO gücünün 6 ayrı  grup halinde Ayn el-Arap’a geçmesi üzerine anlaştırdıkları iddia edildi.