Sağlıkçılara 5 yılda 23 bin saldırı oldu sonra bir günlük bayram kutluyorlar

Sağlıkçılara 5 yılda 23 bin saldırı oldu sonra bir günlük bayram kutluyorlar
Korona virüs salgınında en önde savaşan sağlık çalışanları fiziki ve sözlü saldırılara maruz kalmaya devam ediyor. Salgın ile mücadele ederken hayatlarından ve ailelerinden feragat eden sağlıkçılarımıza yönelik saldırılar Tıp Bayramı'nda yine sosyal medyanın gündemine oturdu. 2020'nin son 6 ayında 231 sağlık emekçisi bu saldırganların gösterdiği şiddetin kurbanı oldu.

Tıp Bayramı nedeniyle yapılan paylaşımlar sosyal medyada gündem oldu. Paylaşımlarda sağlık çalışanlarına yönelik saldırılara da dikkat çekildi.

Korona virüs sürecinde dahi sağlık çalışanlarına saldırılar gerçekleştirilirken, 2017''de açıklanan verilerde son 5 yıl içinde sağlıkçılara 46 bin 361 sözlü ve fiili saldırı yapıldığı öğrenilmişti.

BAKAN KOCA SALDIRIYA UĞRAYAN DOKTORLARI AÇIKLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz yılın sonunda yazılı soru önergesine verdiği cevapta da sağlık çalışanlarına yönelik şiddettin boyutunu açıklamıştı.

Korona virüs pandemisiyle en ön safta fedakarca mücadele eden sağlık çalışanlarına son 5 yılda 23 bin 233 saldırı gerçekleşirken, yapılan yargılama sonucunda ise sadece bin 811 hapis cezası verildi.

Öte yandan 2020 yılının ikinci yarısında Sağlık-Sen tarafından hazırlanan rapora göre, sağlık birimlerinde, kamuoyuna yansıyan 117 şiddet olayının meydana geldi.

Raporda, şu bilgiler paylaşıldı:

"Altı aylık zaman diliminde 117 şiddet olayı yaşandı. Bu olaylarda 361 saldırgan yer alırken 231 sağlık emekçisi bu saldırganların gösterdiği şiddetin kurbanı oldu. Bu rakamlar her şiddet olayında ortalama 3 saldırganın yer aldığını ortaya koymaktadır. Olayların 19''u sözlü, 94''ü fiili ve sözlü, 4''ü ise taciz şeklinde gerçekleşti. 117 şiddet olayının 41''inde hastalar, 51''inde hasta yakınları, 8''inde yöneticiler, 17 vakada ise kendini bilmez kimseler yer aldı."

Olaylar nedeniyle 82 kişinin tutuklandığı ve bir saldırganın bulunduğu kamu görevinden el çektirildiği kaydedilen raporda, "Buna karşın 115 kişi ifadeleri alınıp serbest bırakılırken 160 saldırgan hakkında hiçbir işlem yapılmamıştır. Saldırganlardan 3''ü hakkında da yakalama kararı verilmiştir." ifadeleri yer aldı.

 

İlgili Haberler