Sağlıkçıların Çin aşısı için birbirleriyle gizli gizli görüştükleri ortaya çıktı!

Sağlıkçıların Çin aşısı için birbirleriyle gizli gizli görüştükleri ortaya çıktı!
Çin’den gelecek korona aşısının güvenilirliğinin çok tartışıldığı bir ortamda dikkat çeken bir ses kaydı yayınlandı. Sosyal medyada paylaşılan kayıtta bir hastanede enfeksiyon hastalıkları bölüm başkanı olduğu belirtilen bir profesörün, sağlık çalışanlarına aşıyla ilgili öneriler sunduğu duyuluyor.

Sağlık Bakanlığı Korona virüs salgınına karşı Türkiye’de Çin’li Sinovac firmasının aşısının kullanılacağı açıklandı.

Çin’den gelen aşıların güvenilirliği tartışılırken sağlıkçıların Çin aşısı için birbirleriyle gizli gizli görüştükleri ortaya çıktı.

Sosyal medyada paylaşılan ses kaydında bir hastanede enfeksiyon hastalıkları bölüm başkanı olduğu belirtilen bir profesörün, sağlık çalışanlarına aşıyla ilgili öneriler sunduğu duyuluyor.

‘ÇİN AŞISI GÜVENLİ, KORONA OLMAYANLAR MUTLAKA KULLANMALI’

Ses kaydında Çin’den gelen korona virüs aşısının güvenilir olduğu, erken ulaşılan aşının mutlaka kullanılması gerektiği belirtilirken, daha önce korona geçirenlerin aşıyı kullanması önerilmezken tercih yine kişilerin kendi kararın bırakıldığı vurgulanıyor…

HAMİLELER AŞI OLABİLİR Mİ?

Hamilelerin ise ilk üç aylık dönemde aşıyı olmayı tavsiye edilmezken ama ikince ve üçüncü üç aylık dönemde kullanılabileceği söyleniyor

İşte o ses kaydında geçen ifadeler:

“Sayın Meslektaşlarım

Başhekimlikten Sinovac korona aşısını olup olmayacağınız ile ilgili bir anket gönderildi. Bununla ilgili enfeksiyon hastalıklarının görüşünü size ileteyim

Bu aşı Çin’de 1 milyondan fazla kişiye uygulandı. Şuanda da Türkiye’de faz-3 çalışması devam ediyor.

''YAN ETKİSİ YOK''

Bu süre zarfında ciddi bir yan etkiyle karşılaşılmadı. Erken faz deneylerinde de en çok korkulan hastalığın artması veya daha ağır geçirilmesi gibi testleri yapılmış olup böyle bir olaya rastlanılmadı.

Bu nedenle de erken ulaşabildiğimiz erken aşıyı mutlaka olmanızı öneriyoruz. Yakın gelecekte de diğer aşılara ulaşma ihtimaliniz düşük olduğu için bu aşıyı olmanızı tavsiye ederiz.

Daha önceden korona geçirmiş arkadaşlarımıza ise net bir önerimiz yok. Ama %90-95’lik 6 ay süreli bir koroma sağlıyor. Evet reenfeksiyon (yeniden yakalanma) var ama bunlar binde birden daha düşük ve iki ila altı ay arasında görülüyor…

''KORONA GEÇİRENLERE ÖNERMİYORUZ''

Bu nedenle biz son iki ayda korona geçirenlerin veya 6 aya kadar geçirenlerin olmasını tavsiye etmiyoruz. Ama bu sizin bileceğiniz bir iştir, istiyorsanız olabilirsiniz. Olduğunuz takdirde antikor yanıtınızı artırma gibi olumlu bir etkisi olabileceği gibi lokal veya sistemik yan etkilerinin daha şiddetli olabileceği gibi bir durumla da karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden tercihi size bırakıyoruz. Ama bizim görüşümüz 6 aya kadar olmamanız yönünde.

Gebelere gelince ilk üç aylık dönemde olmayı tavsiye etmiyoruz ama ikince ve üçüncü üç aylık dönemde olabilirler, bu bizim görüşümüzdür."

 

İlgili Haberler