Türkiye, tek başına kaldı

Türkiye, tek başına kaldı
Eylül ayı PPK toplantısından sonra yedi ayın ardından faiz kararını iptal eden Şahap Kavcıoğlu, bu kararıyla dünyada tek oldu. Türkiye iki yıldır dünyadan farklı olarak başka kararlar alıyor.

Dünya çapında 2020''de  faizde artışa gitmek zorunda olan üç ülkeden bir tanesi olan Türkiye, bu yıl yine küresel enflasyon artarken faiz indirimine giden sadece altı ülkeden biri.

Korona virüsün dünyayı vurduğu 2020’de dar boğaza giden ekonomileri canlandırmak üzere genel olarak ülkelerde merkez bankaları, faiz indirimine gitmeyi ya uygun bulmuştu ya da sıfır civarındaki oranları korumuştu.

2021''in son zamanlarıysa, enerji sektörü ilk olmak üzere emtia fiyatları dünya genelinde rekor seviyelerde. Bunlarla birlikte birçok ülke, artan enflasyonlar ile birlikte kontrol altına almak üzere faiz artışına gitmeyi tercih etti.

6 ÜLKEDEN BİRİYİZ

2021’de de Türkiye, dünya genelinde farklılığını korudu.

2021’e yüzde 17’lik politika faiziyle başlayan TCMB, önce oranı yüzde 19’a çekmiş ancak başkan değişimi sonrasında enflasyonun yüzde 19,58’e ulaşmasına rağmen faizi yüzde 18’e indirmişti.

Bunlarla birlikte Türkiye, ABD merkezli finans ajansı Bloomberg’in oluşturduğu haritada, dünyada 2021’de faiz indirimini giden az sayıdaki ülkeden biri olurken, mevcut faiz seviyesi sene başındaki orana göre yüksekte olan dünyadaki tek ülke olarak dikkat çekti.

2021’de faiz indirimine giden ülkeler ise, Kongo, Uganda, Danimarka, Gana, Endonezya oldu.

İlgili Haberler