Merkez Bankası'nın koridolarında büyük şaşkınlık

Merkez Bankası'nın koridolarında büyük şaşkınlık
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayına ilişkin açıkladığı enflasyon oranlarında dikkat çeken bir detay yer aldı. Açıklanan oranların ardından Merkez Bankası’nın faiz kararı alırken nasıl bir yaklaşımda bulunacağı şimdiden merak konusu oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu''nun açıkladığı verilere göre Eylül ayında tüketici fiyat endeksinde bir önceki aya göre yüzde 1,25''lik artış görüldü.

Eylül''de yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 16,98 oldu. Gıda fiyatlarında yıllık artış ise yüzde 28,8 olarak kaydedildi.

Üretici fiyat endeksi Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 43,96 arttı. Aylık bazda ise üretici fiyat endeksindeki artış yüzde 1,55 olarak gerçekleşti.

Çekirdek enflasyonun artış göstermesi ise, akıllara Merkez Bankası’nın faiz kararını getirdi. Geçen ay yapılan faiz indiriminde Merkez Bankası çekirdek enflasyonda yaşanan düşüşü baz almıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği sinyalin ardından Merkez Bankası’nın faiz indirimi için manşet enflasyon yerine çekirdek enflasyonu baz alması çok tartışılmıştı.

Faiz indirimi sonrası dolar yeniden yükselişe geçerken, TÜİK’in son açıkladığı çekirdek enflasyon oranın artış göstermesi, önümüzdeki süreçte alınacak faiz kararlarını nasıl etkileyeceği şimdiden merak konusu.

İlgili Haberler