Tıptan inşaata elektronikten otomotive tüm sektörleri sarsacak kriz geliyor

Tıptan inşaata elektronikten otomotive tüm sektörleri sarsacak kriz geliyor
Korona virüs salgını boya sektörünü de vurdu. Uzaydan inşaata, elektronikten otomotive hemen her sektörde kullanılan boyanın tedariğinde kriz yaşanıyor.

Salgınla birlikte başladı

Dünya gazetesinden Hilal Sarı’nın haberine göre, 164 milyar dolarlık küresel boya pazarında pandemiyle birlikte başlayan tedarik zinciri bozunmaları kar marjlarını ciddi şekilde eritmeye devam ediyor.

Ham madde, enerji ve navlun maliyetlerin eş zamanlı olarak artması sebebiyle karlılığı düşmekte olan boya sektörü havacılık ve uzaydan inşaata, elektronikten otomotive neredeyse tüm sektörlerin tedarikçisi konumunda. Ayrıca denizcilik, tıp, askeriye, ilaç, çip ve tekstil endüstrileri de boya kullanan sektörler.

Enerjideki ve tedarik zincirlerindeki darboğaz, boya üreticilerinin tedarik zincirini de hem daha pahalı hale getirdi hem de aksamasına neden oluyor. Bazı boyalar talebe rağmen bulunamayabiliyor.

Boya şirketlerinin maliyetlerindeki artış neredeyse tüm üreticilerin tedarik zincirinde maliyeti artıran bir unsur olurken, boya fiyatlarındaki artış sigorta şirketlerinin bile maliyetlerini yükseltmiş durumda çünkü kaza yapan araçların yeniden boyanmasına ilişkin maliyetler sigortacıların da hesaba katmak zorunda olduğu bir kalem.

Boya üreticilerinin maliyetini artıran bir önemli etken de karantinalarda kendi evi ve bahçesiyle uğraşmaya odaklanan perakende tüketicilerden gelen talepte bir artış olması.

İlgili Haberler