Salı sallanır çarşamba çarşafa dolanırken piyasalarda gözler perşembe ve cuma gününe çevrildi

Salı sallanır çarşamba çarşafa dolanırken piyasalarda gözler perşembe ve cuma gününe çevrildi
Milyonlar Merkez Bankası faiz kararını bekliyor. Merkez Bankası faiz kararı Şubat ayı Para Politikası Kurulu toplantısında açıklanacak. Karar öncesi dolar kuru uzun bir sürenin ardından 7 lira seviyesinin altına çekildi. Naci Ağbal da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında faiz indiriminin gündemlerinde olmadığını belirtmişti. Gerçekleştirilecek kritik toplantı öncesinde dolar kurunun ilk kez 7 liranın altına gerilemesi ise piyasaların gözünü faiz kararına çevirdi. Merkez Bankası'nın faiz kararı perşembe

Salı sallanır çarşamba çarşafa dolanırken piyasalarda gözler perşembe ve cuma gününe çevrildi

 

Küresel piyasalarda, ABD''deki teşvik paketine ilişkin gelişmeler, makroekonomik veriler ve yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına ilişkin haber akışı takip edilirken, gündemde, ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları ve yoğunlaşan veri gündemiyle birlikte TCMB''nin faiz kararı bulunuyor.
"ÇOK UZAĞIZ"
Fed Başkanı Jerome Powell, hafta içinde yaptığı konuşmada iş gücü piyasasına değinerek "Erken dönemdeki şaşırtıcı toparlanma hızına rağmen güçlü bir iş gücü piyasasından halen çok uzağız" ifadesini kullandı. Destekleyici para politikasının devam edeceği sinyalini veren Powell, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını atlatılana kadar politika desteğinin geri çekilmesinin düşünülmemesi gerektiğini vurguladı.
MERKEZ BANKASI AÇIKLAYACAK
Gelecek hafta yurt içinde perşembe günü TCMB''nin faiz kararı yatırımcıların odağında bulunurken, anketlere katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu yüzde 17 olan politika faizinin sabit bırakılacağını tahmin ediyor.
SIKI PARA POLİTİKASI
Ocaktaki toplantı sonrası açıklanan karar metninde özellikle "2021 yıl sonu enflasyon tahmin hedefi dikkate alınarak sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceği" ve "gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır" şeklindeki yönlendirmeler yapılmıştı.
FITCH''İN NOTU
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin 19 Şubat Cuma günü açıklama yapması bekleniyor. Fitch, 21 Ağustos 2020 değerlendirmesinde Türkiye’nin BB- seviyesindeki kredi notunu teyit etmiş, görünümünü durağandan negatife çevirmişti. En son 21 Ocak’ta kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin döviz cinsinden kredi notunu “B+”, yerel para birimi cinsinden kredi notunu ise “BB-” olarak teyit etmiş, ülkenin kredi notu görünümünü “durağan” olarak kaydetmişti. Moody’s ise 4 Aralık 2020’deki değerlendirmesinde Türkiye’nin “B2” olan kredi notunu ve “negatif” olan not görünümünü değiştirmemişti.