Sami Türk: "Seçim bölgeleri birbirine karışacak!"

Sami Türk: "Seçim bölgeleri birbirine karışacak!"
Eski Adalet Bakanı Sami Türk, yeni anayasaya konulan seçim sistemi ile ilgili madde üzerine “Anayasanın 67’nci maddesinin son fıkrası yapılacak olan ilk seçimde uygulanmaz diyor.Bunu koyduklarına göre gündemde seçim sistemi değişikliği var” diye konuştu.

Fatih Erboz / Yeniçağ

Yapılması planlanan değişiklikleri ise, “Büyük olasılıkla dar bölge sistemi, tek adayın seçildiği seçim sistemi yani 600 seçim bölgesi. Ya da daraltılmış bölge seçim sistemi. Örneğin 5 milletvekili çıkacak gibi” şeklinde tanımlayan Türk şunları kaydetti: “Anayasada, ‘seçim kanunları temsilde adalet, yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir’ hükmü var.

Oradaki temsil de adalet ile bağdaşan sistem. Öyle bir sistem olduğu takdirde iki partili bir siyasi yapıya gider zaman içinde. Dar bölge sistemi, yerel kurumların ön plana çıktığı, yerel kimliklerin, farklı kimliklerin ön plana çıktığı sistem. Daraltılmış bölge sistemi ise, bölme işlemleri dolayısıyla 2-3 partiye şans veren sistem.

O da temsilde adalet ilkesiyle bağdaşmaz. Büyük ihtimalle bu değişiklikleri içeren bir değişiklik yapılacak.” Hikmet Sami Türk, yeni sisteme göre, seçim çevrelerinin belirlenmesinde sorunlar yaşanacağına da işaret ederek şöyle devam etti: “Büyük bir olasılıkla dar bölgede 600, daraltılmış bölgede 5’er bölge çıkarılacak seçim çevreleri. Mülki sınırlarından yani 81 il sınırlarından ayrı.

İstanbul’da 3, İzmir ve Ankara’da da 2 seçim bölgesi var. Mülki sınırlardan ayrı 600 ya da 5’er olduğu takdirde 120 seçim bölgesi belirlenmesi anlamına gelir. Bu da çok büyük idari sıkıntılara yol açar. Birincisi bunu uygulamak için sınırı nereden geçireceksiniz? Büyükşehirlerde bazen bir caddenin ortasından veya bir tarafı bir seçim bölgesi, diğer tarafı bir seçim bölgesi olacak bir şekilde sınır çizmek zorunda kalırsınız. 

Ayrıca bu sınırları ne kadar objektif kritere göre belirleyecek olsanız dahi, eşit nüfusa göre olmak zorunda. 600 ya da 120 seçim bölgesi yaparken birbiriyle yaklaşık aynı sayıda seçmenin olması gerekir.”