Futbolda deprem 6+4

Futbolda deprem 6+4
Futbolda deprem 6+4

TFF’nin yabancı oyuncularla ilgili son kararı, kulüp yöneticilerini kızdırdı

TFF’nin yabancı oyuncularla ilgili son kararı, kulüp yöneticilerini kızdırdı

Federasyonu’nun, ulusal futbolun önünü açmak için uygulamaya koyduğu sistem,
ortalığı karıştırdı. TFF, kulüplerin kasasından cömertçe para harcayıp, sov uğruna
bilinçsizce transfer yapanlara “dur” dedi.
Ancak çoğunun elde kaldığı yabancıları getirenler, federasyonla ters düştü


Haber: Ruşen Güven

Türkiye Futbol Federasyonu, önceki gün aldığı bir kararla Türk futbolunun kalkınmasının önünde büyük engel olan yabancı fiyaskosuna ilk darbeyi vurdu. Yıllardır iyice araştırılmadan, çoğu da sov uğruna yapıyan yabancı transferine nihayet el konuldu. Yıldırım Demirören yönetimi, tüm itirazlara rağmen aldığı 6+4 kararıyla adeta devrim oluşturacak bir karara imza attı. Ancak Demirören ve kurmaylarının aldığı bu karara bazı kulüp yöneticileri tepki gösterdi. Başta kadrosunda 2’si belirsiz 12 futbolcu bulunduran Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal’ın büyük tepkisi destek görmedi. Özellikle Anadolu kulüpleri, kararın  haksız rekabetin önüne geçilmesi ve Türk futbolunun önünün açılması konusunda yararlı olacağı görüşünde birleştirdi.

Milli Takım etkilendi
Türk futbolu tam bir yabancı futbolcu cenneti olmayı sürdüren yönetmeliğin değiştirilmesi bir çok çevrede olumlu karşılandı. Bazı büyük kulüplerin karara karşı çıkmasına rağmen, verim alamadıkları ve aylardır tribünde oturttukları hatta forma yüzü bile görmeyen yabancıları da elden çıkaramamaları dikkat çekiyor. Yıllardan beri ülkemiz futbolunda yöneticilerin şov yapmak amacıyla transfer ettiği yabancı oyuncuların hesabı da artık tutulamaz oldu. Yapılan yanlış transferlerle ülkemize gelen yabancıların çoğunluğu ise adeta turist olarak gelip geçtiler. Son 20 yılda sadece Süper Lig’e gelen gelen yabancı futbolcu sayısı, resmi olmayan rakamlara göre 1300 civarında. Bunların en büyük payı 606 oyuncu ile büyükler olarak bilinen Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’da. Süper Lig’de yer alan yabancı oyuncular nedeniyle başta A Milli Takım olmak üzere  ülkemizin milli takımları, 2000 yılları başında yakaladığı performansın çok gerisinde kaldılar.

Galatasaray ilk sırada
Yabancı oyuncuların en çok forma giydiği takımlar arasında Galatasaray 112 oyuncu ile birinci sırayı alırken, 104’er oyuncu ile Fenerbahçe ve Bursaspor 2. sırayı paylaşıyor. Beşiktaş’ın 100 yabancı oyuncuya forma verdiği ligimizde, Gençlerbirliği 95 ve Trabzonsspor’da ise 91 dış uyruklu oyuncuya bütçesinden önemli pay ayırdılar. Gençlerbirliği getirdiği yabancıların çoğundan kazandığı para ile adeta kulübü kalkındırırken, bu işten en çok zararı görenler arasında ise Fenerbahçe ve halen elinde çoğundan verim alınamayan ve yıllık giderleri de 23 milyon olan 12 futbolculu ile Trabzonspor olarak görünüyor.

Trabzon zor durumda
Süper Lig’de geride kalan sezonda mücadele eden 18 takımın kadrosunda toplam 158 yabancı futbolcu görev yapıyor. Bu rakam ayrılanlarla şu anda 130 olarak göze çarpıyor.  Bu da 18 kulübün toplamda 324 olan 18 kişilik kadrosunun yarısına yakınını oluşturuyor. Ancak TFF’nin aldığı son kararla takımların en fazla 6’sı sahada 4’ü tribünde olacak. Bu nedenle bir çok takım elindeki yabancıları çıkartmak zorunda kalacak. Buna rağmen elinde Melo ve Ujfalusi’nin dourumu belirsiz 12 oyuncusu bulunan Galatasaray’ın itiraz etmesi şaşkınlıkla karşılanıyor. Süper Lig’de daha önce yapılan yanlış transferler yüzünden eli kolu bağlı olan kulüplerden birisi de Trabzonspor. Bordo-mavililerin elinde de taliplisi çıkmayan 12 yabancı futbolcu bulunuyor.