Sap atmış bağlamaya metal sap çözümü...

Sap atmış bağlamaya metal sap çözümü...

Başlığa bakarak "Her şey düzeldi de sıra bağlamada sap atma sorununa mı geldi?" diyebilirsiniz. Öyle demeyin, sapı atmış bir bağlama, teneke sesi verir... Tıpkı, Türkiye''nin hukuk, eğitim, sağlık, tarım, hayvancılık sorunlarından gelen sesler gibi...

Bağlama, yaş ağaçtan yapılmışsa, sürekli akortta veya kılıfın içinde durdukça tellerin gerginliği ve nem dolayısıyla yamulmaya başlar. Asıl sorun ise sapın, tekneye bağlantısının zayıf olmasından çıkar...

Ülke yönetiminde de benzer sorunlar var. Yöneticiler ile halk arasındaki bağlantı yeri, yani siyasi partilerin kuruluş felsefeleri, toplumun dokusuna uygun değilse bir müddet sonra ikisi arasında bir uyumsuzluk başlar. Artık o partiden hayır gelmez ve çıkardığı bozuk sesler, dayanılmaz hale gelir. Sapı bozuk parti, iktidar olursa toplum hayatını akort eden hukuk yok olur, artık bütün alanlarda bozulma ve çürüme ve kokuşma başlar.

***

Bağlamada klasik çözüm, sapın tesviyesidir ama her sap attıkça tesviye yapılır ve sap incelir! Sap yontularak üzeri polyesterle kaplansa da yine atabilir.

İzmirli enstrüman yapımcısı ve elektrik mühendisi Yavuz Gül ise Frankfurt Müzik Fuarında müzik aleti yapımcılarının yaptıkları yenilikleri inceleyerek bağlama ve diğer uzun saplı telli çalgılar ile mucidi olduğu "divane sazı" için "metal profil sap" modeli geliştirdi.

Orhan Gencebay''ın teşvikiyle enstrümanlar konusunda çalışmalar yapan Yavuz Gül, bağlamada sap atma sorununa karşı "alüminyum profil malzemeden hazırlanan sapın tekneye sabitlenmesi ve sapın üzerinin ahşapla kaplanması" şeklinde bir çözüm geliştirdi. Gül, 2008''de Türk Patent Kurumu''ndan "faydalı model" belgesi aldı.

İzmir''de başka bir bağlama yapımcısı tarafından buluşunun taklit edildiğini ve İnternet ortamında reklamının yapıldığını belirleyen Gül, 2014''te yargıya başvurdu.

Yerel mahkeme ve istinafta Yavuz Gül''ün aleyhine sonuçlanan dava, Yargıtay 11. Hukuk Dairesine taşındı.

Bilirkişi raporunda yer alan, "Gül''ün uyguladığı kaplanmış metal sap uygulamasına daha önce hiç rastlanmadığı" yönündeki ifadeye kararında dikkati çeken Yargıtay, Yavuz Gül''ü haklı buldu.

Yavuz Gül, Anadolu Ajansı muhabirleri Etem Geylan ve Halil Fidan''a süreci anlattı ve faydalı modellerde patent yasalarının 10 yıl koruma verdiğini belirterek, "Bu süre dolduktan sonra buluş, topluma mal olur. Süre geçtikten sonra isteyen herkes yapabilir. Ben de destek çıkarım" dedi.

Kendisi de bağlama sanatçısı olan Gül''ün avukatı Salih Nazım Peker ise, "Cumhuriyetin ilk yıllarında cümbüş ile ilgili bir tartışma var ama bu dava, çağdaş fikri ve sınai haklar hukukumuzda, müzik enstrümanına ilişkin ilk davadır" dedi.

***

Şimdi iktidar partisindeki bozulma ve çürümeyi tesviyeyle düzeltemezsiniz. Çürümüş ağaca, metal takamazsınız! İktidar partisi olan AKP''nin kuruluş felsefesini gösteren programı, 2001 yılında ABD''den gizli bir belge olarak gönderilmiştir! CHP ise devleti kuran parti olduğu halde, zaman zaman AKP''nin programına uygun bozuk sesler çıkarmaktadır. Diğer partilerde de benzer yapısal sorunlar vardır. HDP, zaten ayrı bir devlet kurma peşindedir...

Bu sorunların bir kısmı tesviyeyle giderilebilir ama kesin çözüm, çelik sap yöntemi olabilir! Peki nedir o çelik sap?

O çelik sap, siyasi partilerin, kuruluş aşamasında, Anayasa''nın ilk dört maddesi ve başlangıç ilkelerine sabitlenmesidir. Kuruluş felsefesine inanmadığınız bir devleti yönetmeye kalkışırsanız, darül harp veya düşman ülkesi olarak gördüğünüz kendi ülkenizi alenen soyarsınız veya etnik farklılıklar üzerinden bölücülük yaparsınız! Dışardan aldığınız destekle iktidar olmaya çalışır,  dolayısıyla ülkenizi felakete sürüklersiniz...

Yazarın Diğer Yazıları