Sarı Yeleklilere sert müdahale: 53 gözaltı

Sarı Yeleklilere sert müdahale: 53 gözaltı
Akaryakıt zamları ve olumsuz ekonomik gidişata tepki olarak başlayan Sarı Yelekliler protestoları 9’uncu haftasına girdi. Polis, gösteriye biber gazıyla müdahale etti, 53 kişi gözaltına alındı.

Fransa'da akaryakıt zamları ve olumsuz ekonomik gidişata tepki olarak başlayan sonrasında Cumhurbaşkanı Macron karşıtı protestolara dönüşen eylemler 9'uncu haftasında… Başkent Paris'te Ekonomi Bakanlığı yakınlarındaki Bataillon du Pacifique Meydanı’nda toplanan sarı yelekli göstericiler, Champs-Elysees Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında polis ve güvenlik güçleri arasında herhangi bir gerginlik yaşanmadı.

KEPENKLER İNDİRİLDİ

Champs-Elysees Caddesi araç trafiğine kapatılırken olaylar nedeniyle çevredeki mağaza ve restoranlar da kepenk indirdi. Fransa İçişleri Bakanı Castaner ise “Sarı Yelekler radarların yüzde 60'ına zarar verdi” açıklamasında bulundu. Paris'teki gösteride gözaltına alınanların sayısı 24'ten 53'e yükseldi. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı Bourges'daki gösteride 500 eylemci, valilik tarafından protesto yapılmasının yasaklandığı tarihi şehir merkezine girmeye çalıştı.

SERT KARŞILIK TEHDİDİ

Gösteriler için ülke çapında 80 bin polis görevlendirildi, İçişleri Bakanı Christophe Castaner, büyük kısmı barışçıl olan göstericiler arasında radikalleşmenin artmasına karşı uyarı yaptı. Castaner, olay çıkaran veya onları destekleyenlere sert karşılık verecekleri uyarısında bulundu. Protestolarda polisle eylemcilerin ara ara çatışması, kamu kurumlarına saldırılar, mağazaların yağmalanması, araçların ve çöp bidonlarının yakılması, sokaklarda alevlerin yükselmesi, polisin eylemcilere sert müdahalesi dikkati çekti.

10 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Gösterilerde şimdiye kadar 10 kişi hayatını kaybetti ve bin 700'den fazla kişi yaralandı, 5 bin 600 kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi hapis cezasına çarptırıldı. Ekonomik yönden eylemler 58 bin kişiyi işsiz bıraktı, bunun devlete maliyeti 32 milyon avro oldu. Bununla beraber gösteriler nedeniyle alışveriş merkezlerinin zararı 2 milyar avroyu geçti. Eylemler nedeniyle aralıkta Paris'e uluslararası uçuşlarda yüzde 5-10 düşüş yaşanırken 2019'un ilk 3 ayı için Paris'e uçuş rezervasyonlarında da yüzde 6,8 gerileme oldu.