Sayıştay raporumdaki 'aşı skandalı' Meclis'e taşındı

Sayıştay raporumdaki 'aşı skandalı' Meclis'e taşındı
CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, yazarımız Murat Ağırel'in gündeme getirdiği "Son kullanma tarihi geçenlerin çocuklara uygulanması" skandalını Meclis gündemine taşıdı.

Alp Eren KAYA / Ankara

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, yazarımız Murat Ağırel'in "Sağlık Bakanı derhal istifa etsin" başlıklı köşesinde gündeme getirdiği Sayıştay raporundaki "profilaksi ve risk grubu için temin edilen aşılardan son kullanma tarihi geçenlerin çocuklara uygulanması" skandalını Meclis gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Sayıştay tarafından hazırlanan Sağlık Bakanlığı 2018 yılı Sayıştay Denetim Raporu yayınlandığını belirten Göker, raporun 87'inci sayfasında "Yapılan incelemelerde, profilaksi ve risk grubu aşılamaları için temin edilen aşılardan son kullanma tarihi geçtiği görünen 72 bin doz aşının okul çağında olan yaklaşık 63 bin çocuğa uygulandığının ancak süre kısıtı nedeniyle ATS ye son tüketim tarihi öncesi girilemediği için uygulanmadı olarak görüldüğünün anlaşıldığı ifade edilmiştir" tespitinin yer aldığını belirtti.

Sayıştay raporuna göre, 63 bin çocuğa 72 bin doz kullanma süresi geçmiş aşılardan yapıldığını ifade eden CHP'li Göker, "Çocuklarımıza yapılan tarihi geçmiş aşılar, toplumun vicdanında derin yaralar açmış ve Sağlık Bakanlığı'nın vurdumduymazlığını gözler önüne sermiştir. Aşı skandalına karışan bu sorumsuz ve vicdansızlar hakkında derhal yasal işlem başlatılmalıdır" dedi. Bu skandalın üstünün örtülemeyeceğini belirten Göker nergesinde şu sorulara yanıt istedi: "Son kullanma tarihi geçmiş olan söz konusu aşıların çocuklara yapılması talimatını kim vermiştir? Söz konusu tarihi geçmiş bu aşılar hangi illerimizde ve kaç doz olarak kullanılmıştır? Söz konusu aşılardan sonra aşı zehirlenmesi nedeniyle hastanelere başvuran kaç çocuğumuz olmuştur? Tarihi geçmiş aşıların kullanılması talimatını veren kişi ya da kişiler hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?"

İlgili Haberler