Seçimler başkanlık hırsını frenledi!

Seçimler başkanlık hırsını frenledi!

İktidarın büyük oy kaybettiği seçimler, dünya basınında geniş yer aldı

DÜNYA BÖYLE GÖRDÜ

 The New York Times 

Başkanlık hırsını firenlediler

İktidar çoğunluğu kaybetti. Seçmenler, Tayyip Erdoğan’ın Anayasa’yı baştan yazma ve Amerikan tarzı bir başkanlık sistemi getirme hırsına ders verdi.

 

 FINANCIAL TIMES 

Sıra belki Abdullah Gül’de

Tayyip Erdoğan’ın başkanlık hayali bu seçimle birlikte suya düştü. Bir önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AKP’de yeniden varlık gösterebilir.

 

 The Guardian 

‘Güçlü başkan’ hırsı bitti

Hemen hemen tüm oyların sayıldığı genel seçimde, Tayyip Erdoğan’ın anayasayı yeniden düzenleyerek planladığı en güçlü başkan olma hırsı suya düştü.

 

 The Independent 

Dini kullananı cezalandırdı

Erdoğan, AKP için tüm yurdu dolaştı. Erdoğan ve Davutoğlu’nun siyasi emellerine ulaşmak için dini kullanmaları seçmen tarafından cezalandırıldı.

 

İktidarın büyük oy kaybettiği seçimler, dünya basınında geniş yer aldı. İngiliz medyası “Erdoğan’ın başkanlık hayali suya düştü. Gül, AKP’de yeniden varlık gösterebilir” dedi

Türkiye’deki seçim sonuçları dünya basınında geniş yankı buldu. İngiliz Financial Times gazetesinin tanınmış yazarı David Gardner, “Türkler, Erdoğan’ın aşırı hırsına ‘Hayır’dedi” yorumunu yaptığı yazısında “Bundan sonra ne olacak?” sorusuna da “Belki de sıra, Abdullah Gül’dedir” yanıtını verdi. David Gardner, şöyle dedi: “Recep Tayyip Erdoğan, Türklerle Kürtler arasındaki düşmanlığı bitirmek için en çok çalışan liderdi. Ancak Erdoğan geçen sonbaharda, Suriye’deki Kürtleri IŞİD ile bir tuttu. Sonunda Kobani (Ayn el-Arap) kurtuldu, Kürt hareketinin uluslararası kredisi arttı ve Erdoğan’ın Kürtler arasındaki kredisi buharlaştı.”

Belki sıra Gül’de

Gardner, Erdoğan’ın “yakın çevresine de uzanan yolsuzluk iddialarının bile, onun 2014’teki cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasını engellemediğini” söyledi. “Bu kadar kutuplaşmış bir ortamda, bir azınlık hükümetinin uzun süre hayatta kalabilmesi beklenemez” diyen Gardner’ın, ihtimal verdiği olasılıklardan biri de eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, kurucuları arasında olduğu AKP’de yeniden varlık göstermesi. Bu bağlamda Gardner  “Başkanlık sistemine karşı çıkan ve Nisan’da kutuplaştırmaya son verilmesi çağrısı yapan” Gül için “Belki de sıra, Sayın Gül’dedir” diye konuştu. İngilter’nin diğer yayın kuruluşlarının seçim yorumları ise şöyle:

 

BÜYÜK DARBE

* BBC: “Türkiye’nin iktidar partisi, sürpriz bir sonuçla çoğunluğu kaybetti. AKP, 13 yıllık tek parti iktidar sürecinde ilk defa parlamentodaki çoğunluğunu yitirdi.”

* GUARDİAN: “Hemen hemen tüm oyların sayıldığı genel seçimde, Erdoğan’ın anayasayı yeniden düzenleyerek planladığı en güçlü başkan olma hırsı suya düştü.”

* İNDEPENDENTE:  “Kürtlerin sandık zaferi, Erdoğan’ın iktidar partisine çoğunluğu kaybettirdi. Sonuçlar, cumhurbaşkanı olmadan önce AKP liderliğini üstlenen Recep Tayyip Erdoğan’a büyük bir darbe indirdi.

Acı bir mağlubiyet

* TİMES: Seçim sürecinde anayasayı tekrar düzenlemeyi planlayan bir çerçeve oluşturan Erdoğan için sonuçlar çok alçaltıcı bir mağlubiyet oldu.

* TELEGRAPH: Türkiye’nin iktidar partisi son 10 yıl içerisinde en kötü sonucu elde etti. Recep Tayyip Erdoğan’ın daha fazla güç hayalleri ise paramparça oldu.

 

Sonuçlar ders olma niteliğinde

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Türkiye’deki seçim sonuçlarını son dakika gelişmesi olarak duyurdu. Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mitinglerinde sert bir dille eleştirdiği New York Times, sonuçların açıklanmasından sonra, “Türkiye’nin iktidar partisi meclis çoğunluğunu kaybetti” başlıklı bir haber yayınladı. Haberde “seçmenlerin Erdoğan’ın partisini iktidardan indirdiğine” dikkat çekildi. Milletvekili seçimlerini “tarihi” olarak niteleyen NYT, “Türk seçmenler, Erdoğan’ın Anayasa’yı baştan yazma ve Amerikan tarzı bir başkanlık sistemi getirme hırsına ders verdi” diye yazdı. ABD’nin diğer yayın kuruluşlarının yorumları ise şöyle:

Gözler AKP’de

AMERİKA’NIN SESİ: Seçim bitti, şimdi gözler AKP ve Davutoğlu’nda. AKP’nin nasıl bir tutum takınacağı merak konusu.

WASHINGTON POST: “Seçmenler, Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’ye etkileyici bir darbe indirdi. Tarihte ilk kez, Kürtlerin etkin olduğu bir parti meclise girdi.”

WALL STREET JOURNAL: “Türkiye’de seçmenler Recep Tayyip Erdoğan’ın gücünü sağlamlaştırma kampanyasına büyük bir engel oluşturdu. Türkiye’de siyaseti on yıldan uzun bir süredir popülist ve kutuplaştıran bir mesajla domine eden Erdoğan için seçim sonucu en çarpıcı ders olma özelliği taşıyor.”

Galip HDP

Seçimlere Alman medyası da geniş yer ayırdı. DeutschWelle, “Bu seçimlerde, Erdoğan ve halefi Davutoğlu’nun siyasi emellerine ulaşmak için dini kullanmaları da seçmen tarafından cezalandırıldı. Bu seçimin esas galibi ise HDP oldu” dedi.