Sektörden karara tepki. Akaryakıtın tavan fiyatında yeni gelişme

Sektörden karara tepki. Akaryakıtın tavan fiyatında yeni gelişme
Akaryakıt sektörü, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) tavan fiyat kararına tepkili. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, kararın yargıya taşınacağını bildirdi. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) ise “ucuz fiyattan satış, ancak vergi kaçakçılığıyla mümkün” açıklamasında bulundu. 

EPDK’nın akaryakıt sektörüne ilişkin haksız ithamlarda bulunduğunu ifade eden akaryakıt dağıtıcıları, tavan fiyat kararını yargıya taşıyor. 

Akaryakıt fiyatlarına gizli zam yapılarak haksız kar artışı sağlandığı gerekçesiyle kısa süre önce akaryakıt dağıtım şirketleri hakkında inceleme başlatan EPDK''nın bir sonraki adımı iki ay süreli tavan fiyat uygulaması getirmek oldu. 

ERDK''nın iki aylığına aldığı tavan fiyat kararı, fiyatları 17-20 kuruş düşürecek. Alınan karar çerçevesinde Türkiye’nin tüm illerinde uygulamaya konulacak olan tavan fiyatlar EPDK tarafından belirleniyor. Buna göre benzinde tavan fiyat Ankara’da 7.13 TL, İstanbul Anadolu Yakası’nda 7.08 TL, İstanbul Avrupa Yakası’nda 7.07 TL, İzmir’de 7.16 TL olarak belirlendi. Motorinde ise bu fiyatlar sırasıyla 6.49 TL, 6.44 TL, 6.43 TL ve 6.52 TL şeklinde olacak. Şirketler bu fiyatlardan daha yüksek tutarlarda kesinlikle satış yapamayacak. Yaptığının tespiti halinde EPDK tarafından hakkında soruşturma başlatılacak ve gerekli idari yaptırımlar uygulanacak.

FİYATLAR 17-20 KURUŞ DÜŞECEK

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, söz konusu karar ilişkin yaptığı açıklamada, “Kararımızın ardından tavan fiyattan daha aşağı rakamlarda akaryakıt satışı, daha fazla fiyat rekabeti bekliyoruz. Fiyatlarda 17 ila 20 kuruşluk indirimler olacak. Ancak kimse tavan fiyattan bir kuruş pahalı satamayacak” ifadelerini kullandı.

Enerji piyasalarında serbestliğe büyük önem verdiklerini fakat tüketicilerin mağdur edilmesine, sektörün zehirlenmesine müsaade etmeyeceklerini vurgulayan EPDK Başkanı Yılmaz, şunları söyledi: 

“Toptan ve otomasyon satışlarındaki indirimlerin pazarlık gücü olmayan istasyon müşterilerinin üzerine zam olarak yüklenmesini izin vermeyiz. Tüketici grupları arasında çapraz sübvansiyona, serbest piyasanın yapısını bozacak manipülasyonlara da asla kayıtsız kalamayız. Hep söyledik; piyasalarımızın sağlıklı işleyişi için kanunla verilmiş yetkilerimizi kullanmaktan çekinmedik, çekinmeyiz. Umuyorum bu kararımız bütün sektör oyuncuları tarafından iyi anlaşılır, gereken mesaj alınır, fiyatlar konusunda gereken hassasiyet gösterilir.”

TAVAN FİYAT KARARI YARGIYA TAŞINIYOR

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıt fiyatlarına getirilen tavan fiyat uygulaması hakkında “EPDK kararıyla ilgili ilk işimiz mahkemeye gitmek olacak. Müdahale edilen rakam bayi kârı, zaten üst sınır vardı” açıklamasında bulundu.

EPDK 3 KEZ TAVAN FİYAT UYGULAMASINA GİTTİ

Bu gece itibarıyla yürürlüğe konulacak tavan fiyat uygulaması kapsamında il bazında fiyatlar; EPDK’nın resmi internet sitesinden paylaşılacak. Tavan fiyat uygulaması iki ay geçerli olacak. EPDK; daha önce 2009, 2014 ve 2015 yıllarında olmak üzere üç kez tavan fiyat uygulamasına gitmişti.

Palandöken: Akaryakıtta tavan fiyat nefes aldırır

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, EPDK’nın yeniden başlattığı akaryakıtta tavan fiyat uygulamasının hem yurttaşa hem de esnafa rahat bir "nefes aldıracağını" ifade etti. EPDK’nin akaryakıt fiyatlarında tavan fiyat uygulamasını olumlu bulduklarını söyledi.

ABGİS: EPDK BAYİDEN ALDIĞI GELİR PAYINI DÜŞÜRSÜN

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri işveren Sendikası TABGİS, akaryakıtta tavan uygulamasına tepki gösterdi. TABGİS’ten “Haksız ithamları reddediyoruz” başlıklı bir açıklama paylaşıldı. Açıklamada, “EPDK tarafından akaryakıt sektöründe dördüncü kez alınan tavan fiyat kararını ve kararın kamuoyuna açıklanan gerekçelerini namuslu, dürüst ve yaptığı işe hiçbir leke bulaştırmamış bayilerin temsilcisi olarak büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz” ifadesine yer verildi.

TABGİS, mevzuata göre dağıtım paylarının şu anda motorinde litrede 1,54 TL, benzinde litrede 1,27 TL olması gerektiğini, fakat dağıtıcı ve bayilerin toplam brüt payının halen sadece 86 kuruş olduğunu ifade etti. Bayilerin, olması gereken dağıtım paylarının neredeyse yarısı kadar bir marjla giderlerini karşılamakta zorlandıklarını aktaran TABGİS, “Bayiler aynı anlayışı EPDK’dan da beklemektedirler. Zira, EPDK bu sektörden aldığı gelir payını her yıl başında düzenli olarak artırmaktadır” diyerek bayilerden alınan EPDK payının düşürülmesi talebini bildirdi.