Bakan’dan doğal gaza zam sinyali

Bakan’dan doğal gaza zam sinyali
Bakan’dan doğal gaza zam sinyali

Enerji Bakanı Yıldız, Türkiye’nin doğal gazı Avrupa’da en ucuz satan ülke olduğunu belirterek “Maliyetler yük

Enerji Bakanı Yıldız, Türkiye’nin doğal gazı Avrupa’da en ucuz satan ülke olduğunu belirterek  “Maliyetler yükseldi. Zam konusunda Hazine ve Maliye birlikte karar vereceğiz” dedi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğal gazda maliyetlerin yükseldiğini ancak zamma , Maliye ve Hazine ile beraber karar verdiklerini söyledi. Diğer bakanlarla görüşüldükten sonra durumun netleşeceğini aktaran Yıldız, “Şimdiden benim bir şey söylemem doğru değil. Bunu hem hazine ile hem maliye ile beraber görüşüp o şekli ile belirliyoruz. O da şu maliyetlerimizin arttığı muhakkak. Biz doğalgaz fiyatını 28 Avrupa Birliği üyesi arasında en ucuz alan ülke değiliz ama en ucuz satan ülkeyiz” dedi.
 Bakan Yıldız, Suriye’ye uluslararası askeri müdahale beklentisinin ham petrol fiyatlarını artırdığını belirterek, “Bizim temennimiz ham petrol fiyatlarının gerçek değerlerine, yaklaşık 100 dolar-102 dolar bandına tekrar gerilemesidir. Orta vadede de bu fiyatlara gerileyeceğine inanıyorum” dedi. Bakan Yıldız, fiyatları; vatandaşın, sanayicinin, tüccarın lehine dengelemeye ve balans etmeye çalıştıklarını vurgulayan Yıldız, “Kendi içimizde o maliyetleri eritmeye çalışıyoruz.” ifadesini kullandı. Enerjide yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının dengelenmesi ve balans edilmesine çalıştıklarını aktaran Yıldız, şöyle devam etti:

 


Yıllık maliyet 3 milyar dolar
“Bakın, ham petrolün varili 115 dolarlar civarında. 102-103 dolarlarla başladık nereden bakarsanız bakın yüzde 10 döviz fiyatlarında da benzer hatta daha yüksek bir artış oldu. Biz döviz fiyatıyla döviz alıp TL ile satan bir yapıdayız. Yani her dövizin fiyatını yükseltmiş olması bizi açık pozisyona daha çok sokuyor ve bunun Türkiye’ye bir yıllık maliyeti bu haliyle devam etse maliyeti 3 milyar dolar civarındadır. Bu ciddi bir rakam, büyük bir rakam. Bunları biz vatandaşımızın lehine, sanayicimizin lehine, tüccarımızın lehine dengelemeye ve balans etmeye çalışıyoruz, kendi içimizde o maliyetleri eritmeye çalışıyoruz. Ben bu bölgesel istikrarsızlığın sürdürülebilir olduğu kanaatinde değilim. O yüzdende bu fiyatların sürdürülebilir olmadığına inanıyorum. Yani önemli ve temel bir gerekçem var.”

 


Hürmüz ve Süveyş
Bakan Yıldız, Mısır ve Suriye’de yaşananların maliyetlere etkisiyle ilgili olarak da şunları söyledi: “Bölgemizdeki olayların bizim maliyetlerimizle alakalı olumsuz yansımaları muhakkaktır. Yani hiç bir şey olmamış gibi davranamayız. Çünkü bölgede çok önemli şeyler oluyor. Biliyorsunuz Hürmüz Boğazı ile alakalı gerekse Süveyş Kanalı ile alakalı dünya petrol ticaretinin önemli bir kesimi burada dönüyor. Yani Suriye’ye komşu bu bölgede bulunan dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisi ülkeler; İran, Irak, Suudi Arabistan’ı katarsak dünyanın petrol üretiminin neredeyse yarısına karşılık gelen petrol üretimi bu bölgede yapılıyor. Bunların ticaretlerinin kesintiye uğrayacak olması endişesi tabii ki maliyetleri arttırır. Mısır’daki 3 Temmuz’daki darbenin Türkiye’ye 1 aylık faturası 300 milyon dolar civarında.”