'Serbest bırak' tutanakta

'Serbest bırak' tutanakta
'Serbest bırak' tutanakta

Cihaner, HSYK’ya gönderdiği savunmasında “Cemil Çiçek telefonla benden gözaltındakileri serbest bırakmamı istedi.

Tutuklu Başsavcı Cihaner, HSYK’ya gönderdiği savunmasında “Cemil Çiçek telefonla benden gözaltındakileri serbest bırakmamı istedi. Reddettim ve bu konuda tutanak tuttum” dedi. Çiçek ise yorum yapmaktan kaçınıyor
Haber: Salim YAVAŞOĞLU

Halen tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in, cemaat soruşturması sırasında Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından aranmasının tutanağa bağlandığı ortaya çıktı. Çiçek bugüne kadar savcıyı arayıp aramadığı konusunda açıklama yapmazken, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çiçek’in savcıyı “Bilgi almak” amacıyla aradığını savundu. Çiçek ise bu konudaki sorulara “Görülmekte olan bir davayla ilgili konuşmayı doğru bulmuyorum. Hazırlık tahkikatı gizli. Bugüne kadar gündemdeki konu ile ilgili bir tek cümle bir yerde açıklamada bulunmadım” dedi.

HSYK’ya savunma gönderdi
Gazeteport’un haberine göre, cemaatlere yönelik yürüttüğü soruşturmadan sonra hakkında 26 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan İlhan Cihaner, HSYK’ya gönderdiği savunmada Cemil Çiçek’in telefonunu şöyle anlattı: “Cemaat soruşturması sırasında, şüpheliler gözaltında iken sekreterim, Cemil Çiçek’in görüşmek istediğini söyleyerek telefonu bağladı. Cemil Çiçek özetle; ’Cezaevlerinin doluluğunu ve genel seçimler öncesi kendilerini siyaseten çok zorda bırakacağını söyleyerek, gözaltındaki şüphelileri salıvermemi istedi. Ben yasal gereğini yapacağımı söyleyerek, konuşmayı sonlandırdım ve 9 kişi tutuklandı. Sekreterime konuşmanın tarih ve saatini not alması talimatını verip bir tutanak tuttum.”

Adalet Bakanlığı’ndan telefon
Cihaner, savunmasında, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Çetin Şen’in de kendisini cep telefonundan arayarak “Böyle soruşturmalar insanın başını derde sokar. Ankara’da ortalık toz duman. Bu konu Ergenekon soruşturmasına misilleme olarak algılanacaktır” dediğini ileri sürdü. Savcı İlhan Cihaner, kendisinin de Şen’e, “Soruşturmayı başlattığımda ortada Ergenekon diye adlandırılan bir konu yoktu. Ayrıca öyle denilse bile bu kaygı ile soruşturmadan geri durulamaz” dediğini belirtti.