SGK, mahkemenin emsal kararını uygulamayı reddetti

SGK, mahkemenin emsal kararını uygulamayı reddetti
Kanser hastalarının “akıllı ilaç olarak bilinen ve oldukça pahalı olduğu için SGK’nın ücretsiz vermesi gerek ilaçların temini için mahkemeden çıkan emsal karara SGK’nın uymayı reddettiği ortaya çıktı.

Ankara 25. İş Mahkemesi’nin verdiği bir karar on binlerce kanser hastasına umut olmuştu. Söz konusu karar ile SGK’nın Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer almasa bile doktorların reçete ettiği ilaçları ücretsiz vermesinin önü açılmıştı. Ancak SGK’nın söz konusu emsal kararı göremezden gelerek hastaların mağduriyetini gidermeyi reddetti.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in “Yeni yıl, yeni bir umut” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Kanser tedavisi gören bazı hastalara, hekimlerce reçete edilen ve “akıllı ilaç” adıyla bilinen ilaçlar konusunda bir gelişmeyi duyurmak istiyorum.

Ama önce hastalığın niteliğine ve üreticisine göre farklı isimler altında piyasaya sunulmuş olan “akıllı ilaç”ların çok pahalı olduğunu belirtelim. SGK, bu ilaçları doktor reçete etse bile kısa adı SUT olan Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer almadığı gerekçesiyle ödemeyi reddediyor.

Ankara 25. İş Mahkemesi geçtiğimiz yaz, Ankara'daki bir hastanın ilaç kullanımından olumlu sonuçlar sağlanmasına karşın, SGK'nın bedelsiz ödemeyi reddetmesi üzerine açılan davadaki “tedbir” talebini kabul etmişti. Hürriyet'te Mesut Hasan Benli'nin haberiyle duyurulan bu kararda, mahkeme tedbir talebini kabul ederken şu gerekçeyi yazdı:

“Anayasa ile koruma altına alınan sağlık güvencesi, yaşam hakkının kutsallığı (…), ilacın tedarikindeki gecikmenin onarılmaz, telafisi güç ve imkansız zararların önlenmesi,”

Bu karar, onbinlerce liralık bu ilacın bedelsiz sağlanmasının önünü açarak yaşam umudu sağlamıştı. Ancak SGK'nın bu kararı “emsal” kabul etmediği kısa sürede ortaya çıktı. Davanın avukatları Özlem Günel Tekşen ile Gökhan Tekşen, son birkaç ay içinde sevindirici bir biçimde iş mahkemelerinden benzer kararların çıkmaya başladığını açıkladı. Onlardan biri çok yeni. 9 Aralık'ta Ankara 8. İş Mahkemesi'nin 2019/335 esas nolu kararında, mahkeme Hacettepe Ü. Onkoloji Hastanesi'nde tedavi gören G.U. adlı hastaya reçete edilen “akıllı ilaç” ile ilgili olarak SGK'nın ödemeyi reddeden kararını durdurdu. Karardaki ilgili bölüm şöyle:

“Davacının tedavisinde kullanılan Tecentriq 1200 mg etken maddeli ilaç bedelinin dava süresince ileride haksız çıkacak tarafça karşılanmak üzere davalı kurumca ücretsiz karşılanmasına.”

Eğer yaşam hakkı gerçekten kutsalsa ve Anayasal koruma altındaysa bu ilaçların zaten çok ağır tedavi gören hastaların herbirinin başvurmasını, o başvuruların SGK'ca reddedilmesini, o ret kararları için yargıya gidilmesini, yargının da iptal kararı vermesini beklemeden SUT listelerine alınması gerekmez mi?”