Ukrayna’da “Çikolata kralı” kazandı

Ukrayna’da “Çikolata kralı” kazandı
Ukrayna’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından milyarder “Çikolata kralı” Petr Poroşenko zaferini ilan ederek “İlk görevim savaşı bitirerek barışı getirmek olacak” diye konuştu.

Poroşenko, ilk sonuçlara göre, 56’lık oranla ilk turda seçimleri kazandı. İkinci sırada yüzde 13 oranla Yulia Timoşenko yer alıyor. Ukrayna’nın tek ve bütün bir devlet olarak kalmaya devam edeceğini vurgulayan Poroşenko, “Federal yapı olmayacak” dedi. Ukrayna’nın eski başbakanı Yulia Timoşenko ise seçimlerin ardından yenilgiyi kabul etti. Yemin ederek cumhurbaşkanı görevine başladığında izleyeceği program hakkında ilk ipuçlarını veren Poroşenko, “Ukrayna’nın hiçbir zaman ve hiçbir koşulda taviz vermeyeceği temel ilkelerini sıralamak istiyorum. Bunların başında ülkemizin federasyon olmayacağıdır. İkinci önemli husus Ukrayna hiçbir zaman Kırım’da yapılan referandum sonuçlarını tanımayacak. Bu konuda komşumuz Türkiye ile tamamen aynı görüşteyiz. Türkiye de Kırım referandumunu tanımıyor ve orada Rusya varlığını kabul etmiyor” şeklinde bir ifade kullandı. 

Diyalog çağrısı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Ukrayna’da devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Petr Poroşenko ile diyaloğa hazır olduğunu söyledi.