Yaşlıdır unutur demeyin!

Yaşlıdır unutur demeyin!
Yaşlıdır unutur demeyin!

Yaşlandık deyip eve mahkûm kalmayın uyarısında bulunan Prof. Dr. Gülten Kaptan yaşlılıkta unutkanlık ve unutkanlıkla başa çıkman

Yaşlandık deyip eve mahkûm kalmayın uyarısında bulunan Prof. Dr. Gülten Kaptan yaşlılıkta unutkanlık ve unutkanlıkla başa çıkmanın basit yollarını sıraladı. Hafıza ile ilgili sorunların yaşlı insanlar arasında yaygın görülebildiğini ifade eden Prof. Dr. Kaptan, çoğunlukla alzehimer, demansın unutkanlık nedeni olduğunu söyledi. Kaptan unutkanlığı olan yaşlılarla ve sorunlarıyla baş etmede çok önemli pratik bilgiler verdi.
* Tek başına yaşayan yardıma gereksinimi olan bir yaşlı ise; her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için bir aile üyesi ya da profesyonel bir sağlık personelinin denetimi gerekir.
* İletişim: Yaşlı kişinin bir telefonu olmalıdır ve mümkünse, cep telefonu olmalıdır ki, yer değiştirdiğinde hep yanında olsun ve kendisine ulaşılabilsin.
* Ek aydınlatma olmalıdır. Bu şekilde gece ve gündüz çeşitli zamanlarda ve gerekli alanlarda güvenli bir şekilde hareket etmesi sağlanabilir.
* Yemek işlerini kolaylaştırmak için, fırın, tost makinesi gibi pişirme gereçlerini otomatik olarak ayarlayarak ocak üstünde yemek unutmasını önlemek, olası kaza risklerini de bertaraf eder.
n Düzenli bir zamanlayıcı olmalıdır. Yaşlı kişiye taşınabilir bir zamanlayıcı ya da çalar saat verilmelidir.
* Hatırlatma panosu: Yaşlı kişi için buzdolabı veya duvara bir plastikle kaplı tahta bir pano konulabilir.
* Katılım: Sosyal programlara katılması için ulaşımını düzenleyerek, ulaşım saatlerini ve etkinlik günlerini, panoya kaydetmesini sağlayabilirsiniz.