Cemaat-AKP krizi derinleşiyor

Cemaat-AKP krizi derinleşiyor
Cemaat-AKP krizi derinleşiyor

Başbakan Erdoğan, cemaatin 11 maddelik açıklamasını soran gazetecilere, “Ben de gazetelerden okudum. Böyle şeylerin gazete

Başbakan Erdoğan, cemaatin 11 maddelik açıklamasını soran gazetecilere, “Ben de gazetelerden okudum. Böyle şeylerin gazeteler vasıtasıyla söylenmesi yanlış” dedi

 

Bayramın ilk gününden bu yana nerede olduğuna dair herhangi bir açıklama yapılmayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bodrum’da tatil yaptığı öğrenildi. Hakkında çeşitli spekülasyonlar çıkan ve hastanede tedavi gördüğü bile iddia edilen Başbakan Erdoğan önceki gece Bodrum’dan Ankara’ya döndü. Türkmenistan’a hareketinden önce gündeme dair açıklamalarda bulunan Erdoğan’ın, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’ndan önceki gün yapılan ve 11 maddelik açıklama da soruldu. Erdoğan, “Ben de gazetelerde okudum. Ama ona yönelik bir cevabi pozisyonda olmak istemem. Böyle şeylerin gazeteler vasıtasıyla söylenmesini de yanlış buluyorum. Başka hiçbir şey söylemiyorum.” dedi.
Başbakan Erdoğan sağlığıyla ilgili spekülasyonları ise şöyle değerlendirdi: “Hamdolsun gayet iyiyim. Hangi hastanede yatmışım, nasıl olmuş filan hepsini sizlerden öğreniyorum. Sadece bayramdan sonra birkaç gün dinlendim. Medyanın bu huyu çok kötü. Biraz da kendinizi sorgulamanız lazım. Bu kadar yalanı nerede buluyorlar, nasıl uyguluyorlar, nasıl duyuruyorlar, nasıl yazıyorlar biraz da insan utanır. Ülkenin başbakanının ’yok hastanede yatmış, yok şöyle olmuş, böyle olmuş vesaire. Biz bir ders aldık, o dersin başlığı da edep yahu.”

 


Fişleme yok

 


Bazı CHP milletvekillerinin fişlendikleri yönündeki iddialara ilişkin bir soruyu ise Başbakan Erdoğan, şöyle yanıtladı:
 “Bizim böyle fişleme gibi bir sanatımız yok. Böyle bir derdimiz de yok. Ben fişlendiğimi biliyorum, arkadaşlarımın fişlendiğini biliyorum ama biz böyle bir yola hiçbir zaman tevessül etmedik, bunları hiçbir zaman da doğru bulmadık.”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Irak ziyaretine ilişkin bir soru üzerine de Erdoğan, “Gider ziyaretini yapar benim onunla ilgili söyleyecek herhangi bir şeyim söz konusu değil. Herhalde Irak Başbakanı Türkiye’de görüşecek muhatap olarak kendilerini buldular. Buyursunlar, görüşmelere devam etsinler” dedi.

 


Hesap soran çıkar

 


Mısır’da halkın üzerine ateş açılması ve yüzlerce kişinin öldürülmesi konusuna da değinen Erdoğan, “Mısır’daki darbe yönetimine şunu hatırlatmak istiyorum: Tarihte hiçbir zalim zulüm ile abad olmamıştır. Mısır’ın darbeci yöneticileri, bu dünyanın kudretli gibi görünen firavunlarına dahi kalmadığını bilmeleri gerekir ki onlar bunu çok iyi bilirler. Er ya da geç bir Musa çıkar, zulmün hesabını sorar” ifadesini kullandı. Uluslararası medyayı da eleştiren Erdoğan, “Medyanın acaba Mısır’ı görmesi, bir satır yayın yapması için daha kaç masum sivilin ölmesi gerekiyor?” diye sordu.

 

“Hocaefendi’yi hazmedemiyorlar”

 

Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, önceki gün bir açıklama yaparak Gezi Parkı eylemlerinin arkasında olunduğu, MİT soruşturması sürecinde Başbakanın tutuklanacağı ve Başbakanın evindeki çalışma ofisine böcek yerleştirildiği iddialarına yanıt vermişti. 11 maddelik açıklamada, “Tasfiye ediliyoruz”, “Fişleniyoruz”, “MİT soruşturmasına olumlu” baktık gibi dikkat çekici ifadelere yer verilmişti. Açıklamada, “İktidara alternatif arayanlar gidip Gülen ile görüşüyor” şeklindeki iddiaya “Yakın geçmişe kadar Hocaefendi’nin Türkiye’de yaşamasını bile hazmedemeyenler bulunmaktaydı. Şimdi bunlara gurbette ziyaretçilerini hazmedemeyenler de eklenmiş ” şeklinde cevap verilmişti. Açıklamada ayrıca, “Her hangi bir tavsiye veya eleştiride bulunan sivil toplum oluşumlarını, iktidar peşindelermiş gibi sunarak, onlara ’siyasete karışma’, ’öyleyse parti kur’, ya da ’seçimleri bekle’ demek demokratik sistemin ruhu, norm ve değerleriyle bağdaşmaz ve kabul edilemez” ifadeleri dikkat çekmişti.

 

Gülen’den hükümete dış politika eleştirisi

 

Amerikan “The Atlantic” dergisine demeç veren Fethullah Gülen, “Türkiye’nin bölgede iyi ilişkiler kurması dünyanın çıkarına. Ancak şu anda bunun gerçekleştiğini düşünmüyorum” dedi. Aylık yayın yapan The Atlantic dergisi muhabiri Jamie Tarabay, Fethullah Gülen’le bir söyleşi yaptı. Nadiren söyleşi vermesinin nedeni sorulması üzerine Fethullah Gülen, “Ben utangaç bir kişiliğe sahip mütevazı bir ailede büyüdüm. Kendi içimde tenha bir hayat sürmeyi tercih ediyorum.” dedi.

 


Türkiye’ye dönüş

 


“Bir çok insan sizi seviyor, bir çok insan ise sizden korkuyor. Türkiye’yi dönmenizi isteyen çok kişi var, aynı şekilde bu ihtimalden korkan da çok kişi var” denilmesi üzerine Gülen şunları söyledi: “Tarih boyunca bu tür durumlar Allah’ın elçileri de dahil olmak üzere gerçekleşmiştir. Engeller ve düşmanlıkla karşı karşıya kalmışlardır. Herkes tarafından aynı derecede sevilmek ve övülmek mümkün değil.”  “Neden Pensilvanya’da oturmaya devam ediyorsunuz” sorusu üzerine Fethullah Gülen şu cevabı verdi: “Türkiye’ye dönmemde yasal bir sorun bulunmamasına karşın eğer dönersem bazı demokratik reformları tersine çevirmek isteyenlere fırsat vermekten endişe ediyorum. Dönüşüm hükümeti güç bir duruma sokabilir.” Gülen, ‘Türkiye’nin politikalarını ve dünyadaki yerini nasıl buluyorsunuz’ sorusu üzerine de şunları kaydetti: “Türkiye, Avrupa Birliği ile üyelik görüşmeleri sürdürüyor. Türkiye’nin bir parçası Avrupa’da, diğer kısmı Asya’da ve bazen Orta Doğu’da kabul ediliyor. Bu siyasi ve coğrafi olarak çok önemli. Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle ilişkisi demokrasi hedefine ulaşabilmesi ve bunu geliştirme yolunda çok önemli. Ayrıca Türkiye’nin bölgede daha aktif bir rol üstlenmesi için bazı dinamiklerden yararlanması gerekiyor. Tarihsel bağları ve görünümü nedeniyle Türkiye’nin olumlu bir algısı var. Türkiye bu algıları korumak için dikkatli olmalı. İyi ilişkiler, etki ve sevgi hedeflere ulaşmada birleştirici olabilir. Türkiye şu anda bunu yapıyor mu? Bu tartışılması gereken bir soru. Türkiye’nin bölgede iyi diplomatik ilişkiler geliştirmesi Avrupa’nın ABD’nin ve dünyanın çıkarınadır. Ama ben şu anda Türkiye’nin buna yönelik yapacaklarını gerçekleştirdiğini düşünmüyorum.”

 


İsrail’i geçmişte eleştirdim

 


Antisemitizm hakkındaki görüşleri de sorulan Gülen, bu soruya, “Bir insanın düşünce yapısının evrim geçirmesi her zaman mümkündür. Aslında, İsrail’in bazı hareketlerini geçmişte eleştirmiştim. Ama verdiğim vaazlarda, terörizmi ve masum sivilleri hedef alan intihar eylemcilerini de kınadım” cevabını verdi.