BÜYÜK TEHLİKE!

BÜYÜK TEHLİKE!
BÜYÜK TEHLİKE!

Türk futbolunun Avrupa kupalarındaki kan kaybı sürüyor. Son 5 yılın ortalamaları alınan

Türk futbolunun Avrupa kupalarındaki kan kaybı sürüyor. Son 5 yılın ortalamaları alınan
listede Belçika’nın sadece 500 puan önünde yer alan Türkiye sıkıntıya girdi. Performansa bağlı 6 basamak gerileme olursa Şampiyonlar Ligi’ndeki kontenjan sayımız 1’e düşecek

 

Avrupa’da mücadele eden takımlarımız, eleme maçlarından itibaren vedalara başlayınca ülke puanındaki düşüş hızlanmaya başladı. Son 5 yılın ortalamaları alınan listede Belçika’nın sadece 500 puan üzerinde olan Türkiye, Şampiyonlar Ligi’ne 1 takım gönderen ülkeler seviyesine inebilir. Şu an sadece 5 takımı Avrupa’ya gönderen Türkiye, ilerleyen senelerde bu rakamı da göremeyebilir. Eğer Türkiye bulunduğu yerden 6 basamak aşağıya inerse Şampiyonlar Ligi’ne 1 takım gönderecek ve o takım da eleme oynamak zorunda kalacak.

 


Aslan ve Kanarya farkı
Türkiye son sezonunda Fenerbahçe ve Galatasaray’ın üstün performansı ile biraz rahatlasa da sıkıntılı bir yıla giriyor. Bir çeyrek bir de yarı finale takım taşıyan Türkiye, bu yıl 10.200 puan kazandı. Toplamda 34.500 puanı bulunan Türkiye, 1 basamak atladı ve 10. sıraya yükseldi. Asıl sorun son 5 yılın ortalamalarına bakıldığında ortaya çıkmaya başlıyor. Son 3 sezonun ikisinde 4 bin ortalamalarında gezen Türk takımları, bu yüzden sıkıntı yaşıyor. Bu sezonun sonunda dikkate alınmayacak olan 2008-2009 yılında 7 bin puan kazanan takımlarımız, eğer gruplara kalamazsa veya gruplardan bir üst tura yükselemezse ortalamada ciddi bir düşüş yaşayacak.

 


İspanya ilk sırada
Bu yılın sonunda 34.500 olan puan yeniden değerlendirilmeye alındığında 2008-2009 sezonu boş geçilecek. Bu yüzden 27 bin 500 olan puanın üzerine ekleme yapılarak devam edilecek. Yani Avrupa kupalarına katılan tüm takımlarımızın en azından grup maçlarında başarılı olup üst turlara yükselmesi gerekiyor. Listenin ilk sırasında İspanya bulunurken son 5 yıllık ortalamada 88 bin 025 puanı yakalamayı başardı. İngiltere ve Almanya, İspanya’yı izlerken Şampiyonlar Ligi’ne 4 takım gönderen takımlar arasında yer aldılar. Türkiye’nin altındaki takımlar ise Belçika, Yunanistan, İsviçre, Rum Kesimi ve Danimarka oldu.

 

 

İlk 40’a takım sokamadık
UEFA’nın ülkeler sıralamasında 10. sırada yer alan Türkiye, kulüpler sıralamasında ise ilk 40’a bile takım sokamadı. Geçen yıl Galatasaray’ın çeyrek final görmesi Fenerbahçe’nin de finalden 1 gol farkla uzak kalması, ülke puanına biraz nefes aldırmıştı. Ancak son yıllarda inişli çıkışlı grafik çizen iki takımımız kulüpler seviyesinde de aşağılarda kaldı. Galatasaray listede 41’inci, Fenerbahçe 47’nci Beşiktaş 66’ncı Trabzonspor ise 93’üncü sırada yer aldı.