Sığınmacıların Yunanistan’a geçişleri sürüyor!

Sığınmacıların Yunanistan’a geçişleri sürüyor!
Türkiye’nin Avrupa sınırını sığınmacıların geçişlerine açması kararının ardından binlerce sığınmacı Edirne’ye doğru hareket ederek Yunanistan’a geçmeye çalışıyor. Yunan güçleri sığınmacıları dağıtmaya çalışırken, sığınmacılar karadan ve denizden hareket ediyor.

İdlib’de 34 askerimizin şehit olduğu hain saldırı sonrası Türkiye sığınmacıların Avrupa’ya geçişlerine izin vermişti. Avrupa'ya geçmek için Edirne'ye gelen binlerce sığınmacının Pazarkule Sınır Kapısı önünde ve Yunan güvenlik güçlerinin jiletli tellerle oluşturduğu tampon bölgedeki bekleyişleri devam ediyor.

Başta İstanbul olmak üzere Anadolu'nun pek çok kentinden Edirne'ye gelen düzensiz göçmenler, Yunanistan'la kara sınırının olduğu Karaağaç Mahallesi'ndeki Pazarkule Sınır Kapısı'nda yoğunluk oluşturuyor.

gocmen-yogunlugunun-yasandigi-pazarkuleye-gecisler-kapatildi-2-1516-dhaphoto3.jpg

SINIR KAPISI AÇILDI

Bu sabah geçişlere kapatılan Pazarkule Sınır Kapısı yolu, öğle saatlerinde yeniden açıldı. Jandarma ekipleri, bariyerleri kaldırarak, gelen göçmenlerin geçişlerine izin vermeye başladı. Yolun açılmasıyla birlikte bölgede bekleyen göçmenler de Pazarkule Sınır Kapısı’na doğru geçmeyi sürdürüyor.

meric-uzerinden-yunanistana-gecmek-icin-doyran-koyune-akin-ediyorlar-1872-dhaphoto1.jpg

YUNAN ASKERLERİNDEN MÜDAHALE

Sığınmacıların sınır kapısına dayanmasının ardından Yunanistan sınırlardaki güvenlik kuvvetlerini arttırdı. Yunan askerinin sınırı geçmek isteyen göçmenlere müdahalesi ise amatör kameralara kaydedildi. Görüntülerde sınırı geçmek isteyen bir grup göçmene Yunan askerinin engellemesi yer alıyor. Yunan askeri göçmenlerin geçisine izin vermezken, karşılıklı bağrışmaların meydana geldiği görülüyor.

SIĞINMACILAR KARADAN GEÇMEYİ TERCİH EDİYOR

Türkiye’nin kararı ile Avrupa’ sınırının açılması sonrası sığınmacılar bir yandan deniz yoluyla geçmeye çalışırken, bir yandan ise kara yoluyla Yunanistan’a geçmeye çalışıyor. BBC Türkçe’nin konuştuğu bir insan kaçakçısı, sığınmacıların kişi başı 600 dolar vermek yerine karadan gitmeyi tercih ettiğini belirten bir insan kaçakçısı şunları söyledi:

meric-uzerinden-yunanistana-gecmek-icin-doyran-koyune-akin-ediyorlar-1872-dhaphoto3.jpg

"Göçmenler şu an zor da olsa Edirne'den karayolu ya da Meriç üzerinden yaya geçişler yapabiliyor. Ancak denizi tercih ederse illegal bir organizasyona ihtiyaç duymak ve dolayısıyla para ödemek zorunda. Şu an para ödemek zorunda olmadıkları seçeneği deniyorlar. Şu an daha masrafsız olan yaya geçme opsiyonunu tercih ediyorlar."

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye'den Avrupa'ya sığınmacı akınını "endişeyle" izlediklerini bildirdi.

Von der Leyen, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "AB'nin Türkiye ile sınırındaki durumu yakından ve endişeyle takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Yunan ve Bulgar başbakanlarıyla sürekli iletişim halinde olduklarını aktaran Von der Leyen, "Bu aşamadaki en önemli önceliğimiz Yunanistan ve Bulgaristan'a tam destek sağlamak. Kara sınırımızda Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex) yolu da dahil olmak üzere ek destek sağlamaya hazırız." açıklamasında bulundu.

20200229-2-41111477-52639770-web.jpg

İlgili Haberler