Şili'de Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimleri öğretiliyor

Şili'de Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimleri öğretiliyor
Çankaya Belediyesi’nin, 1971 yılında açılan Şili Meydanı‘nı yenileme çalışması Şili Ankara Büyükelçisi Rodrigo E. Arcos Castro ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in katıldığı törenle açıldı. Yeniçağ’a özel açıklamalarda bulunan Castro “Şili’de Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri okullarda öğretiliyor” dedi.

Şili Büyükelçisi Castro, Şili’de Atatürk’ün ismini taşıyan okulda Atatürk devrimlerinin öğretildiğini belirtti. Yeniçağ’a özel açıklama yapan Castro “Şili ile Türkiye arasında kurulan ilişkiler Osmanlı’nın son dönemlerine, 19. Yüzyıl’ın sonlarına kadar uzanıyor. Türkiye Cumhuriyeti ve Şili arasındaki resmi ilişkilerin başlaması Şili’nin Türkiye Cumhuriyetini 1926 yılında tanıması ile başlıyor. Latin Amerika ülkeleri arasında Şili, Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk temsilciliği kuran ülke. Şili’nin başkenti Santiago’da Türkiye üzerine iki meydan bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Türkiye’ye diğeri ise Türk ulusunun önderi Mustafa Kemal Atatürk’e adanmış. Bu meydanların dışında Şili’de Atatürk’ün ismini taşıyan bir okulumuz var. Bu okulda, Türkiye’nin milli değerleri, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı bütün devrimler öğretiliyor. Türkiye ile Şili’nin arasındaki mesafelere rağmen dostluk ve sevginin devamını sağlıyoruz. Bunun için çok mutluyum” diye konuştu.

Büyükelçi Rodrigo E. Arcos Castro Şili Meydanı’nın açılışında yaptığı konuşmada meydanın tarihine değinerek şöyle konuştu: “Bulunduğumuz bu meydan 50 yıl önce 1971 yılında halka açılmış. Sonrasında ulusun halkın babası olarak kabul ettiği Bernardo O’Higgins şerefine yaptırılan anıt eklenmiştir. 1941 yılında Türkiye Cumhuriyeti nezdinde Ankara’da açılan ilk Latin Amerika temsilciliklerinden biri olan Şili’nin ilk diplomatik temsilciliğinin 80’inci yıl dönümünü de kutladığımızı belirtmek isterim. 18 Eylül tarihi Yedinci Ferdinand’ın yokluğunda halkın ilk defa İspanya’dan bağımsız olarak kendi meselelerini yürütmek için 1810 yılında oluşturulan birinci Şili Hükümet Cuntası’nın oluşturulmasına tekabül eder. Birçokları için bu tarih İspanya kraliyetinden ayrılışın başlangıcı olarak kabul edilir. Şili’nin bağımsızlığı bundan 8 yıl sonrasında Şubat ayında ilan edilmiştir.”. 

Eylül’ün Türkiye ve Şili için milli değerlerin pekiştirildiği bir ay olduğunu ifade eden Castro “Eylül ayı Cumhuriyetin ve demokrasinin kahramanca savunulduğu bir aydır. 95’inci yılını kutlayan Şili Cumhuriyeti  ve Türkiye arasındaki tarihi ikili ilişkiler günümüzde halklarımızın yararına olduğunu değerlendirdiğimiz çok önemli projeksiyonları olan bir dönemden geçmekte. Kovid 19 salgını, Türkiye ve diğer ülkelerle birlikte birçok zorluğa karşı karşıya gelmemize sebep oldu. Pandemi sonrası toparlanma sürecinde hem Şili hemde Türkiye olarak iyi oluştulmuş bir yol haritası izleneceğini düşünüyorum. Çok yakında başlayacak olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl kutlama etkinliklerine Türkiye halkına olan dostluğumuz göstermek adına katılmaktan büyük mutluluk duyacağız. Şili Meydanı’nın geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için gerekli kaynak ve personeli seferber eden Çankaya Belediyesine ve Alper Taşdelen’e teşekkür ediyorum.” dedi.

Latin Amerika ülkelerini seviyoruz

Çankaya ilçesinin bir çok ülkenin elçiliğine ev sahipliği yaptığını ifade eden Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen “Şili’nin milli gününü kutluyor ve böyle bir günde bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Şili büyükelçisinin ricası üzerine meydanın tüm eksiklerini tamamladık. Çankaya’nın elçiliklere ev sahipliği yapma özelliği Türkiye’de başka hiçbir ilçede yok. Elçilikler ile çok yakın ilişki içerisindeyiz. Onlar Türkiye’de ülkelerini temsil ederken bizde burada yaptıklarımızla ülkemizi en güzel şekilde temsil ediyoruz. Kendine Mustafa Kemal Atatürk’ün mücadelesini örnek alan ülkelerin yeri bizlerde çok çok ayrı. Latin Amerika ülkelerini seviyoruz“ ifadelerini kullandı.