Türkiye’nin hafızasını silme peşine düştüler

Türkiye’nin hafızasını silme peşine düştüler
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın, “TİB’in mevcut binasından çıkarılıp farklı bir yere aktarılması gerektiğine de inanıyoruz. Çünkü orada ne yapıldığını (17-25 Aralık öncesi) açıkçası bilemiyoruz. O nedenle bizim yeni bir binaya ihtiyacımız var” sözleriyle kamuoyuna duyurduğu, kurumun elindeki tüm verilerle birlikte imha edilerek toprak altına gömülmesini teklif etmesi tepki çekti.

Elektronik Parti Genel Başkanı ve Bilişim Uzmanı Emrehan Halıcı, TİB’de saklanan verilerin ortadan kaldırılmak istenmediğini belirterek, “Veriler imha edilmiyor. Veriler önemli bilgiler içeriyor. Başkalarının elinde yanlış kullanılır kaygısıyla güvendikleri bir yapıya teslim etmek istiyorlar” dedi. Emrehan Halıcı, “Üst düzey güvenlik gerektiren tüm birimlerde buna özen gösterilmeli. Şu anki ‘kapatıyorum, yerlerini değiştiriyorum’ şeklindeki yaklaşımlar Türkiye üzerine plan yapan çeşitli örgüt ve ülkelere açık kapı bırakır. Ulusal güvenliğimiz açısından ciddi bir tehdittir” ifadelerini kullandı.


Ülkenin kalbi
CHP Milletvekili Erdal Aksünger ise  “Bu binanın toprak altına gömülmesi ya da imhası bir dönemin hafızasını yok etmek anlamına gelir. Serverlarında Türkiye’deki tüm dinleme kayıtları ayrıca bu dinleme kayıtlarına ilişkin mahkeme kararları bulunuyor. Dinleme kayıtlarının id numaraları bulunuyor. Bu kayıtlarda kimlerin nasıl dinlendiği mahkeme kararlarıyla birlikte bulunuyor. Siz eğer bir dinlemeyi saptamak için kodunu girdiğiniz zaman buradaki dinlemeye hemen ulaşabiliyorsunuz. Bunları operasyonlar patlak verdikten sonra silmek istediler. Ancak ne kadar silerseniz silin bunların sanal ortamda izleri kalıyor. Dolayısıyla bunu da yapamadılar. Şimdi binayı gömmek istiyorlar.”