Sınırımızda kirli oyun. Toprak bütünlüğümüzü tehdit ediyor

Sınırımızda kirli oyun. Toprak bütünlüğümüzü tehdit ediyor
ABD ile Türkiye'nin isteklerinin bu ülkede çakıştığını söyleyen Hakkı Pekin, "Rusya ile ABD arasındaki rant ve güç mücadelesinin Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tehdit ediyor" dedi.

“Toprak bütünlüğümüzü tehdit ediyor”

Fatih Erboz / Yeniçağ

Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı, Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, ABD''nin Suriye''de HTŞ''yi (Heyetut Tahriruş Şam) kullanmaya çalıştığını ifade etti. "HTŞ bölgeyi boşaltırsa oraya Rusya gelecek. Bu nedenle ABD bölgenin boşaltılmamasını istiyor" diyen Pekin, şöyle konuştu:

"Türkiye, ABD''nin politik baskılarına boyun eğmemeli. Afganistan''da ABD ile hareket ederken, Suriye''de ABD''ye karşı hareket etmek; İdlib''de ABD ile hareket ederken, Fırat''ın doğusunda ABD ile çatışmak etmek sorun yaratıyor. Bir açmaz doğuruyor. HTŞ, Suriye''de bulunduğu bölgede diğer grupları da etkisi altına almak istiyor. Bütün grupları tek merkezden yönetip onları bir çatı altında toplamaya çalışıyor. ABD, HTŞ''yi terör örgütü kategorisinden çıkarıp silahlı muhalifler kategorisine almaya çalışıyor. Terörist olmadığına dair bir çalışma da yapıyor. ABD, HTŞ''yi bölgede manivela olarak kullanmak istiyor. ABD ile Rusya insani yardım ile ilgili görüşmeler yapıyor. Sınır kapılarının nereden açılacağına dair görüşmeler de yapılıyor İdlib''de. İdlib''de her an bir kıvılcımla patlama gerçekleşebilir. ABD ile Türkiye''nin istekleri çakışıyor."

Hakkı Pekin, hiç konuşulmayan terör örgütü YPG konusunun hala sorun olmaya devam ettiğini vurguladı. Fırat''ın doğusundaki YPG bölgesinde ABD ile Rusya arasında bir anlaşmanın olmadığını kaydeden Pekin, şöyle devam etti: "Fırat''ın doğusunda özerk bir devlet ya da bir devletçik kurdurmaktan ziyade daha farklı haklar vermek gibi bir formül konusu söz konusu. Suriye''de asıl ağırlığın Cenevre görüşmelerinde olacaktır. Anayasa, siyasi haklar gibi konular ele alınacak. Bu görüşmelerden önce her devlet sahadaki pozisyonunu ve gücünü sağlama almak istiyor. ABD ve Rusya arasında tartışılan yardım yeri konusu ondan. Babel Hava sınır kapısından HTŞ üzerinden gelsin diyor ABD aynı zamanda Irak üzerinden yardımın Kürt bölgesine gelmesini istiyor. Rusya yardımın Şam üzerinden gelmesin demek istiyor. Rusya, Şam''a meşruiyet vererek Şam''ı güçlendirmek istiyor."

Hakkı Pekin, yardımın Şam üzerinden gelmemesi durumunda 3.5-4 milyon kamplarda yaşayan insanın zor duruma düşeceğini ifade etti. O zaman kamplarda yaşayan insanların bulundukları yerden göç etmek isteyeceğini kaydeden Pekin, şöyle devam etti: "ABD''liler HTŞ''yi provoke ederek oradaki güçlere saldırmasını destekler çatışma gelmesine neden olur. Bölgeden Afganistan''a giden gruplar var. Afganistan''ın kuzeyinde ve kuzey doğusunda yeni bir IŞİD, El Kaide grubu kurup bu gruplarla Taliban ve Afgan hükümeti arasında iç savaş çıkabilir. Afganistan''daki gelişmeler Türkiye''nin içinde bulunduğu bölgeyi de etkiler. Ayrıca ABD, Türkiye''nin o bölgede bulunmasını istiyor."