Sitelerde yeni kriz. Maliyet 10.000 dolardan başlıyor

Sitelerde yeni kriz. Maliyet 10.000 dolardan başlıyor
Elektrik araç sayısının artmasıyla sitelerde şarj ünitesi krizleri başladı. Araç sahipleri şarj ünitesi kurulmasını isterken, site yönetimi ise “Masrafı size ait” diyor.

Türkiye’de elektrikli araçların sayısı her geçen gün artmasıyla sitelerde şarj sorunları başladı.

Aracını sitesinde ya da apartmanının önünde şarj etmek isteyen vatandaşlar, hem izin almamaları hem de binanın kurulu gücünün yeterli olmaması nedeniyle site yönetimleriyle sorun yaşıyorlar.

Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Genel Başkanı Yahya Sağır “Kendi otopark alanınıza elektrikli aracınız için şarj istasyonu kurmak isterseniz, kat maliklerinin 5’te 4’ünün yazılı rızasını almanız gerekiyor” dedi. Sağır, kiracıların hakkı olmadığını, sadece kat maliklerince elektrikli şarj istasyonu kurma konusunda karar alınabildiğini dile getirdi. Şarj istasyonu maliyetini elektrikli araç sahiplerinin ödeyeceğini anlatan Sağır, sitelerdeki elektrik gücünün, şarj için yeterli olmadığına işaret etti. Sağır, ortak alan elektriğinin izinsiz kullanılması hâlinde komşular ve yönetimin görsellerin de yer aldığı tutanakla, savcılığa suç duyurusunda bulunması gerektiğini kaydetti.

MALİYET 10 BİN DOLARDAN BAŞLIYOR
Elektrikli araç şarj istasyonu kurma maliyeti, birçok faktöre bağlı. Şarj teknolojisi, yer seçimi gibi etkenlere göre değişiklik gösteren fiyatlar 10.000 dolardan başlıyor. Farklı kaynaklardan elde edilen verilere göre, bir adet normal şarj istasyonunun maliyeti 10.000-40.000 dolar arasında değişirken, hızlı şarj istasyonlarının maliyeti 50.000-250.000 dolar arasında değişebiliyor. Ancak yine de net bir maliyet belirlemek için birçok faktörün dikkate alınması gerekiyor.

İlgili Haberler