Siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl olur?

Siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl olur?
İstanbul ve Antalya'da meydana gelen intihar olaylarıyla birlikte Türkiye gündeminde en çok konuşulan konu siyanür olurken, vatandaşlar arama motorlarından Siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl olur? sorularına yanıt aramaya başladı.

İstanbul ve Antalya'da meydana gelen intihar olaylarıyla birlikte Türkiye gündeminde en çok konuşulan konu siyanür oldu.

İstanbul Fatih'te intihar eden dört kardeşin ardından bir korkunç haber de Antalya'dan geldi. Bilgisayar yazılımcısı bir babanın eşi ve çocuklarıyla birlikte siyanür içerek intihar etmesiyle Türkiye'nin gündemine oturan siyanür merak konusu oldu. Vatandaşlar arama motorlarından Siyanür nedir, zehirlenmesi nasıl olur? Siyanürün kullanıldığı alanlar nereler? sorularına yanıt aramaya başladı. Detaylar haberimizde...

Siyanür, canlılar için ölüme neden olabilecek kadar tehlikelidir. Endüstriyel alanda kullanılan siyanürün kendisi ve türevleri zehirlidir. Kimyasal anlamda siyanür, bir karbon ve bu karbona bağlı üç azot atomu içeren bileşiklere verilen isimdir. Siyanürün organik ve inorganik şekilde bulunduğu bilinmektedir. Endüstriyel anlamda üretilip, yine bu alanlarda kullanılan siyanür de oldukça faaldir. Siyanür, hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyen metal tuzlarından meydana gelmektedir. Siyanürün kendisi ve türevleri, zehir maddeleridir.

Siyanür, hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyebilen metal tuzlarının genel adıdır. Hepsi şiddetli zehirlidir. En önemlileri, sodyum siyanür ve potasyum siyanürdür. Endüstride ısıtılmış kuru karbonlar üzerinden, amonyak (NH3) ve CO gazlarının karışımı geçirilerek elde edilirler. HCN (Hidrosiyanik asit), acı badem kokusunda çok uçucu bir sıvıdır. 28 santigrat derecede kaynar. Sudaki çözeltisi çok zayıf asittir.

Siyanür ve bileşikleri kimyasal yollarla üretilebildiği gibi, bazı bitkiler ve hayvanlarca da üretilmektedir. Siyanürü doğal olarak üreten birçok bitki, bakteri ve böcek vardır. Kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır siyanürlü bileşikleri doğal olarak üretmektedir.