Süleyman Seba kimdir? Beşiktaş Başkanı Süleyman Seba kaç yılında, neden öldü?

Süleyman Seba kimdir? Beşiktaş Başkanı Süleyman Seba kaç yılında, neden öldü?
Gerçek adı Süleyman Rıza Seba olan Beşiktaş’ın unutulmaz efsane kaptanı 7. ölüm yıldönümünde anılıyor. Beşiktaş’ın onursal başkanı Süleyman Seba kimdir? Süleyman Seba neden öldü?

Beşiktaş’ın 30. başkanı olarak görev yapan ve adını unutulmazlar arasına sokmayı başaran efsane Süleyman Seba, 7. ölüm yıldönümünde bir kez daha saygıyla anılıyor. Süleyman Seba; Beşiktaş Jimnastik Kulübü''nün 1984 ile 2000 yılları arasında kesintisiz başkanlığını yapan ve Hakkı yeten ile birlikte Beşiktaş Jimnastik Kulübü''nün iki onursal başkanından biridir.

Süleyman Seba Kimdir?

5 Nisan 1926 tarihinde Sakarya’nın Hendek ilçesinde dünyaya gelen Süleyman Seba, ilkokulu Sakarya''da okuduktan sonra liseyi okumak için İstanbul''a gelmek durumunda kaldı. 2 yıl Galatasaray Lisesi''nde okuduktan sonra Kabataş Erkek Lisesi''ne geçen Seba, mezun olduğu Kabataş Erkek Lisesi''nin futbol takımında futbola başladı.

Lisedeki ilk yıllarında Beşiktaş Genç Takımı''na oynadığı sırada Mimar Sinan Üniversitesi Fransız Filolojisine başlamasına rağmen eğitimine devam etmedi.

Futbolculuk Kariyeri

Seba, 1946''da Refik Osman Top döneminde A takıma yükseldi. 1946-47 sezonunda ilk İstanbul Ligi maçına sezonun ilk maçı olan ve 4-3 kaybedilen Fenerbahçe derbisinde bir gol kaydetti. İlk sezonunda 9 maçta 6 gol atma başarısı gösterdi.

1947-48 sezonu Seba''nın geçirdiği en etkili sezondu. Sezona Başbakanlık Kupası''yla başladılar. İstanbul Ligi''nde 14 maçta 8 gol atıp, takımının en golcü ikinci ismi oldu.

1949-50 sezonunda kariyerinin ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu kazanan Seba, 14 maçın hepsinde forma giyerek 1 gol kaydetti. 1950-51 ve İstanbul Profesyonel Ligi adına geçiş yapılan 1951-52 sezonunda da forma şansı buldu. Ancak 1951-52 sezonunda sakatlığı nedeniyle sadece 3 maç forma giyebilmişti. 1952-53 sezonunda da 9 maçta forma giyip 2 gol kaydetti. 1954''te 28 yaşındayken menisküs sebebiyle futbolu bırakmak durumunda kaldı.

1947 yılında BJK İnönü Stadyumu''nun açılışı sebebiyle Beşiktaş ile İsveç''in AIK takımı yapılan maçta bu stattaki ilk golü atarak tarihe geçti. 1950''de Beşiktaş''ın ABD turnesinde de yer aldı.

Milli Takım Kariyeri

Süleyman Seba, kısa süren futbol hayatı nedeniyle sadece 15 Mayıs 1952''de Yunanistan karşısında forma giyebildi.

Yöneticilik Kariyeri

1957''de Beşiktaş''a üye olan Seba, 6 sene sonra 1963''te ilk kez yönetim kurulunda yer aldı. Bundan sonra çeşitli dönemlerde aralıklarla kulüpte yöneticilik yaptı. 1984 yılında çok zor bir dönemde Mehmet Üstünkaya''dan yönetimi devraldığı başkanlık görevini 2000 yılına kadar devam ettirdi.

5 Süper Lig
4 Türkiye Kupası
4 Cumhurbaşkanlığı Kupası
2 Başbakanlık Kupası
6 Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası

Seba, 1992-93 sezonunun sonunda Galatasaray''ın Ankaragücü takımını 8-0 yenerek averajla şampiyon olması üzerine "şerefli ikincilik" terimini literatüre sokmuştur. Sportif başarılar dışında 1980''lerin başında maddi yönden son derece sıkıntılı olan kulübü yönetimi boyunca tesis zengini ve maddi açıdan zengin bir kulüp haline gelmiştir. Seba döneminde Akaretler''deki BJK Plaza, Fulya Stadı ve Kamp Tesisleri Yeşilköy, Pendik ve Çilekli tesisleri, BJK Koleji yapılırken, BJK İnönü Stadyumu da, 1998''de 49 yıllığına Beşiktaş''a devredildi.

Başkanlığı bıraktığı 2000 yılında anısına Akaretler ile Maçka semtleri arasında uzanan Spor Caddesinin adı Süleyman Seba Caddesi olarak değiştirildi.

Seba''dan sonraki 15 sezonda Beşiktaş futbol takımı, ligi sadece iki kere şampiyon olarak, bir kere de ikinci olarak bitirmiştir. 16. sezonda, futbol takımı Seba sonrası üçüncü şampiyonluğunu yaşamıştır.

Süleyman Seba Neden Öldü?

Seba, 13 Ağustos 2014 tarihinde bir süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü hastanede, 88 yaşında hayatını kaybetti.
 

İlgili Haberler