Suriye’deki savaş Alevileri vurdu

Suriye’deki savaş Alevileri vurdu
Suriye’deki savaş Alevileri vurdu

Halep’i ziyaret eden Guardian gazetesi muhabiri Ghaith Abdül Ahad, gözlemlerini BBC’ye anlattı. Savaşın, Alevileri v

Halep’i ziyaret eden Guardian gazetesi muhabiri Ghaith Abdül Ahad, gözlemlerini BBC’ye anlattı. Savaşın, Alevileri vurduğunu söyleyen Ahad, “Durumları çok kötü. Suriye’nin kırsalından bile geçemeyecek hale gelecekler. Halep ve İdlib gibi savaşın yoğun yaşandığı bölgelere Alevilerin tekrar uğrayabilmesi yıllar alacak” dedi. 

 

Suriye’deki ayaklanma
Arap Alevilerini vurdu
İzlenimlerini aktaran Guardian muhabiri, “Durumları çok kötü olan Alevilerin Halep gibi çatışma bölgelerine dönmesi yıllar alacak” dedi.
Suriye’de savaşın en yoğun yaşandığı kentlerden biri Halep. Ülkenin ticaret başkentinin kontrolü için silahlı isyancılar ve hükümete bağlı birlikler arasındaki çatışmalar dinmiyor. Kısa bir süre önce Halep’e giden Guardian gazetesi muhabiri Gait Ahad, izlenimlerini aktardı. Yaklaşık 22 aydır süren ve ülkeyi harabeye çeviren iç savaşın Arap Alevileri toplulukları vurduğunu belirten Guardian muhabiri, “Alevilerin durumu çok kötü. Suriye’nin kırsalından bile geçemeyecek hale gelecekler” dedi. Ahad’a göre, Halep ve İdlib kentleri gibi savaşın yoğun yaşandığı bölgelere Alevilerin tekrar geri dönmeleri yıllar alacak. Silahlı isyancıların birçok cephede yenilgiye uğradığını belirten Ahad, başka cephelere yönelip bazı mahallelerin kontrolünü ele geçirmek isteseler de başarılı olamadıklarına dikkat çekti.

 

Mezhep çatışması
Suriye’deki BM gözlemcileri, mezhep çatışması riskinin en yüksek düzeye tırmandığı uyarısını yaptı. BM’nin son raporunda, Alevi ve Sünni kesimler arasında gerginliğin tırmandığı ve mezhep çatışmalarının gittikçe daha kaçınılmaz hale geldiği aktarıldı.

 

Putin uyardı
Rusya lideri Vladimir Putin, ülkesinin Suriye’nin geleceğinden endişe ettiğini söyledi. Moskova’da Dünya Ticaret Merkezi’nde basın toplantısı yapan Putin, açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Esad rejiminin değil, Suriye’nin geleceğinden endişe ettiğini kaydeden Putin, “Şu anda Suriye’de muhalefet saflarında bulunanları, yönetime geldikten sonra, ülkenin eski idarecilerine karşı mücadele eden bir tavır içinde görmek istemiyoruz” dedi. Suriye’deki kesimlerin gelecekte nasıl birlikte yaşayacaklarına karar vermeleri gerektiğini ifade eden Putin, “Ancak böyle bir anlaşmaya vardıktan sonra varolan düzen değişebilir” diye konuştu.