Tadına bakan kendi yapmak istiyor ama tarifini kimse bilmiyor, sır gibi saklıyorlar

Tadına bakan kendi yapmak istiyor ama tarifini kimse bilmiyor, sır gibi saklıyorlar
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofralar da şenlenmeye başladı. Antalya'da iftar sofralarının vazgeçilmezi haline gelen Meşhur Bağaçaların tarifini sadece Mustafa Sünbül ve babası İdris Sünbül biliyor.

Tadına bakan kendi yapmak istiyor ama tarifini kimse bilmiyor, sır gibi saklıyorlar

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofralarımız da çeşitli tatlar ile şenlenmeye başladı. Antalya''nın geleneksel hale gelen tatları arasında yer alan  ''Meşhur 18 Bağaçaları'' da sofralarda yerini almaya başladı. Ancak  ''Meşhur 18 Bağaçaları'' tarifini kimsenin bilmemesi nedeniyle vatandaşların ilgisini daha da çok çekiyor.

DHA''da yer alan habere göre Antalya''da ramazan aylarında iftar sofralarının vazgeçilmezi haline gelen ''Meşhur 18 Bağaçaları'' geleneği bu yıl da devam etti. Mustafa Zünbül''ün 1940''lı yıllarda ürettiği tahin, tarçın, hamur ve tereyağı ile yapılan ''bağaça'', lezzetiyle yıllardır Antalyalıların ramazan sofrasında yer aldı. Dedesi ile aynı adı taşıyan Mustafa Zünbül''ün babası İdris''ten öğrendiği tarifle 3 kuşaktır sürdürdüğü geleneksel tat, Antalya çarşı mutfağı ve ramazan gelenekleri açısından önemli damak tadı olarak yer edindi. 

"BİZİM VERDİĞİMİZ LEZZETİ ALAMAZLAR"

Babasının dedesinden öğrendiği lezzeti 3 kuşak devam ettirmenin gururunu yaşadığını anlatan Zünbül, imalathanede 30 yıldır çalışan hamur ustasının bile tarifi bilmediğini anlattı. ''Bağaça''yı lezzetiyle dedesi, babası ve kendisinin yapabildiğine değinen Zünbül, şöyle konuştu: 

"Tarifini isteyenler oluyor. Tabi herkes ''bağaça'' yapabilir ama dedemin, babamın, benim yaptığım gibi lezzet alamazlar. Bizim yanımızda 30 yıldır çalışan ustalarımız, hamurkarlarımız var. Onlar da yapabilir ama bizim yaptığımızla aynı lezzete ulaşamazlar. Gizlediğimiz sır yok ama bizim el becerimiz, alışkanlığımız farklı bir şey. İçeriğindeki ürün dengesini tutturmak, el becerisi herkeste farklıdır.

Bizler çok emek sarf edip, ürünümüzü en iyi şekilde yapmaya çalıştık. Babam dedemden, ben de babamdan öğrendim. İçeriğindeki malzeme, malzemelerin oranı önemlidir. Yapılışında hamurun kıvamı, tahinin ayarı çok önemli. Ben malzemelerimi özel yaptırıyorum. Bazı zamanlar tahini aldığım yere gidip, makinede kıvama gelmesi için bekliyorum. İnce taneli şeker almıyorum, hep aynı şekeri kullanıyorum. Eskiden Antalya''da tahinle gıda ürünleri yapılıyormuş. Dedem de zamanla yapa yapa ''bağaça''yı, bu tadı ortaya çıkarmış ve yıllardır seviliyor."

3 KUŞAKTIR DEVAM EDİYOR 

Dedesinin yaptığı ''bağaça''yı babasından öğrendiğini ve babasıyla üretime devam ettiklerini anlatan Zünbül, yaşadığı sürece ''Meşhur 18 Bağaçaları''nı üretmeye devam edeceğini belirtti. İmalathanenin fırınında babasının görev aldığını anlatan Zünbül, geleneksel tadın sürdürülmesi için bir arada çalışmanın mutluluk verici olduğunu söyledi.

''Bağaça''yı imal eden meslek erbabı olarak 60 yıldır fırında ''Meşhur 18 Bağaçaları''nı ürettiğini dile getiren İdris Zünbül ise "Babamdan öğrendim, oğluma öğrettim. 60 yıldır fırının başında kürek sallayıp, ''bağaça''ları pişiriyorum. Bu lezzetin zamanla taklitlerini yaptılar ama kimse bizim yaptığımız gibi yapamadı" diye konuştu.