Taliban Müslümanlığın neresinde?!

Taliban Müslümanlığın neresinde?!

ABD liderliğindeki NATO, Afganistan''da Taliban''a yenildi ve geri çekildi. Taliban fırsatı kaçırmadı, uzanabildiği yere kadar uzandı. Şu anda ülkenin yüzde 85''ine hâkim. Çatışmalar sürüyor. Kabil ve etrafı ile Güney Türkistan''da zorlanıyor ama artık yavaş yavaş oralara da girecek.

Taliban bir zafer kazanmıştır. Ülkenin bütüne sahip olmak isteyecektir.

ABD çekilirken, 20 yıldır, Türkiye''nin kontrolünde olan Kâbil Havaalanı''nın yine Türkiye''nin kontrolünde olmasını istiyor. Akıl var izan var... Taliban buna izin verir mi?

"Zafer" naraları atan bu güruh, Türkler de olsa, Müslüman halkın ülkesi de olsa, kendi topraklarında niçin yabancı istesin.

Şöyle düşünün... Ankara''da Esenboğa Havaalanı''nda başka bir Müslüman ülkenin askerleri var. Mümkün mü? Taliban için de böyle. Kâbil''de Türk askeri!... Evet, mümkün mü?

Reis Bey, Kıbrıs''ta konuşuyor: "Taliban''la da bu süreci görüşmek suretiyle, nasıl ki Amerika''yla bazı görüşmeleri Taliban yaptıysa, herhalde Taliban Türkiye ile bu görüşmeleri çok daha rahat yapması lâzım. Çünkü Türkiye''nin onun inancıyla alakalı ters bir yanı yok, ters bir yanı olmadığı için de onlarla bu konuları daha iyi görüşeceğimize, anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum."

Hâlbuki Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid Türkiye''nin Afganistan''da neden kalmaması gerektiğini, sekiz maddede, kendileri açısından son derece "mantıklı" açıkladı:

"1- Afganistan İslam Emirliği (Taliban) ve Afgan halkı, Türkiye''nin Müslüman halkı ile tarihî, kültürel ve dinî bağlarını sürdürmektedir. İşgalin genişletilmesi, ülkemizde Türk yetkililere karşı kin ve düşmanlık hissi uyandıracak ve ikili ilişkilere zarar verecektir.

2- Türk yönetiminin kararı doğru değildir, egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün ihlalidir ve millî çıkarlarımıza aykırıdır. Afganistan İslâm Emirliği, Türk ve Afgan milletleri arasında problemlere yol açacağı için bu ayıp kararı en güçlü şekilde kınamakta ve Türk yetkilileri, geri adım atmaya çağırmaktadır..."

Sekiz maddenin özü bu iki madde.

Reis Bey''in yukarıda verdiğimiz "Türkiye''nin onun inancıyla alakalı ters bir yanı yok." sözüyle Taliban sözcüsünün "Afgan halkı, Türkiye''nin Müslüman halkı ile tarihi, kültürel ve dini bağlarını sürdürmektedir." sözü arasında bir fark yok. Ancak, Taliban, biz ayrı devletiz, siz bu topraklarda bulunamazsınız, diyor.

Taliban''ın Müslümanlığı ile bizim Müslümanlığımızın bağdaşır bir tarafı var mı?! Taliban''ın bildirisini burada verdim. Girdiği yerde dağıttığı bildiride, halka "Bize 15 yaşından büyük kızları ve dul kadınları verin. Mücahitlerle evlendireceğiz." diyor. Ve giyiminden, sakalına yaşama tarzına kadar her şeye müdahale ediyor. Bu durumda Taliban demek, despot, tecavüzcü grup demektir. Bildirinin aslını gördüğüm hâlde içimde şüphe vardı. Olamaz bu kadarı diyordum. Bin bir zorlukla Türkiye''ye kaçan bir kadınla görüşüp konuşmuşlar. Anlattıkları tüyler ürpertici:

"15 yaşındaki kızları götürüp zorla askerlerle evlendiriyorlar... Benim iki tane oğlum şehit oldu. Sonra bir damadımı her gün aramaya başladılar. Tehdit ettiler. Kocamı evde öldürdüler. Ben de en sonunda dördü erkek biri kız beş çocuğumla kaçıp geldim. Çünkü askerler beni tehdit ediyordu, evlenmek istiyorlardı. Tecavüze uğramamak için kaçtım. Kadınlar taciz edilmemek için korkuyla evlerinden bile çıkamıyor Afganistan''da." (Röp. Meral Danyıldız - Zilan Akay, Birgün, 18 Temmuz 2021)

Taliban''ın Müslümanlık anlayışının özü bu. Eğer bu Müslümanlıksa!

Yazarın Diğer Yazıları