Tam saray yapılacak yer: Central Park! Gören müteahhitleri çıldırtır

Tam saray yapılacak yer: Central Park! Gören müteahhitleri çıldırtır
Ekşi Sözlük’te konusu geçen ABD’nin New York bölgesinin ortasındaki boş arsanın neresi olduğu ortaya çıktı. Manhattan’da yer alan bölgenin 120 farklı bitki türünü barındıran Central Park olduğu belirlendi.

Olay oldu

Ekşi Sözlük’te “New York’un ortasındaki boş arsa” konusu adı altında açılan ve yüzlerce iletinin yazıldığı ve hatta esprilere konu olan yerin Central Park olduğu dile getirildi. Sadece doğal güzelliği ile değil ayrıca bulunduğu konum itibarı ile de şu anda AKP’nin elinde olması durumunda Saray yapılması muhtemel yerlerden birisi olan Central Park tarihi ile de büyülemekte.

ABD’nin New York şehrinin Manhattan ilçesinde yer alan 3382 dönüm alan üzerine kurulu, halka açık kentsel bir yer alan Central Park, yıllık ortalama 25 milyon ziyaretçisiyle en çok tercih edilen bölgeler arasında yer almaktadır. Parkta çekilen sahneler içeren birçok film, televizyon şovları ve ünlü müzisyenlerin ve grupların parkta verdikleri iz bırakan konserler Central Park’ı dünyanın en ünlü parklarından ve New York''un sembollerinden biri haline getirdi.

Central Park Tarihi

New York şehrinin Manhattan ilçesinde bulunan hastalık saçan ve düzensiz alana sahip bir bataklık, şehir halkının nefes alabileceği, zaman geçirebileceği bir alana dönüştürülmek istenmiştir. Bunun için 1857 yılında Central Park komisyonu alan düzenleme yarışması yapılmış, Frederick Law Olmsted ve ortağı Calvert Vaux bu yarışmaya katılmaya karar vermiştir.

Barok tarzıyla (simetrik olmayan, doğala yakın) yapılan Central Park dünyadaki ilk peyzaj çalışmasıdır. Frederick Law Olmsted bu çalışmayla peyzaj mimarlığı ve peyzaj mimarı kavramlarını dünyaya tanıtmıştır. Bu nedenle peyzaj mimarlığının babası olarak kabul edilir.

Parkın bugüne denk olan maliyetinin 200 milyon dolar olduğu söylenmektedir.

Central Park''ta 120 farklı bitki türü, 26.000''den fazla ağaç, 25 kuş türü, 130 hayvan türü bulunmaktadır.

Central Park''ta bulunan ağaçların bir bölümü şunlardır:

Acer campestre Ova akçaağacı
Accer Ginnala
Acer palmatum Japon akçaağacı
Acer platanoides Çınar yapraklı akçaağaç
Acer pseudoplatanus Dağ akçaağacı
Acer saccharinum Gümüşi akçaağaç
Acer saccharum Şeker akçaağacı
Aesculus glabra Amerikan kestanesi
Aesculus hippocastanum At kestanesi
Aesculus pavia Kırmızı kestane
Aesculus x carnea Kırmızı çiçekli at kestanesi
Ailanthus altissima Kokar ağaç
Aralia spinosa
Betula alleghaniensis Sarı huş ağacı
Betula lenta
Betula nigra
Betula papyrifera Kağıt huşu
Celtis Çitlembik
Cedrus atlantica Atlas sediri

İlgili Haberler