Erdoğan, Obama’nın ilk dış politik hatası

Erdoğan, Obama’nın ilk dış politik hatası
Erdoğan, Obama’nın ilk dış politik hatası

Derginin sitesinde, ABD Başkanı’nın Orta Doğu politikasının fiyasko olduğu savunulup sert eleştiriler yöneltildi. Obama

Derginin sitesinde, ABD Başkanı’nın Orta Doğu politikasının fiyasko olduğu savunulup sert eleştiriler yöneltildi. Obama’nın Başbakan Tayyip Erdoğan konusunda da “yanıldığı” vurgulandı ve görevi üstlendikten sonra gördüğü ilk “halüsinasyon”un Erdoğan ile ilgili olduğu kaydedildi

 

Newsweek dergisinin sitesinde yayımlanan bir makalede, ABD Başkanı Obama’nın Orta Doğu politikasının fiyasko olduğu, Obama’nın Erdoğan konusunda “yanıldığı” öne sürüldü
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama’nın Orta Doğu politikasına sert eleştiriler yöneltilirken, Başkan Obama’nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konusunda da yanıldığı, görevini üstlendikten sonra gördüğü ilk “halüsinasyon” un Başbakan Erdoğan ile ilgili olduğu iddia edildi. Newsweek’in “Daily Beast” adlı sitesinde Harvard Üniversitesi eski öğretim üyelerinden Marty Peretz imzası ile “Başkan Barack Obama’nın Orta Doğu politikasından ne kaldı” sorusunun sorulduğu bir makale yayımlandı.

 


Dost zannetti ama...

 


Soruya, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, “İsrail ile Filistinliler arasında bir anlaşmaya arabuluculuk yapmak için kahramanca yaptığı çabalardan başka pek bir şey kalmadı” yanıtını veren Peretz, Başkan Barack Obama’nın Mısır’da darbe öncesi olup bitenlere ilgisiz kaldığını, “herşeyin iyi gittiği” gibi yaptığını yazdı. Peretz, yazısında, bu çerçevede de Başkan Obama’nın ilk başkanlık görevini üstlenmesinden sonra “ilk dış politika yanılgısının” Türkiye ile ilgili olduğunu öne sürerken şu iddiaları dile getirdi:
 “Başkan Oboma’nın görevdeki ilk dış politika halüsinasyonuna gelince: Bu da, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir demokrat, bir liberal, hoşgörülü bir Müslüman, Filistinliler ile İsrail arasında istekli bir barıştırıcı olduğunu sanmaktır. Başkan Obama, aynı zamanda onu da yararlı bir biçimde defalarca konuşabileceği yakın bir dost olarak gördü. Başkan’ın hiçbir kişisel değerlendirmesi bunun kadar yanlış olmadı.”

 


Laiklere baskı

 


Buna karşın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kendisini ne kadar incittiğini aracılarıyla belli eden Başkan Obama’nın, Başbakan Tayyip Erdoğan konusunda ise sessiz kaldığını kaydeden Peretz, “Ancak, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kendinden emin siyasi dünyası artık yok. Türkiye, Avrupa’ya alınmayacak. İsrail’in Gazze ablukasını kırmaya çalışma oyunu, aşikar ki bir oyundan ibaretti. Son haftalardaki gelişmeler, Erdoğan’ın laiklere dini adetleri empoze etmeye çalıştığını kanıtladı. Erdoğan muhtemelen çok istediği bir görev olan cumhurbaşkanlığına seçilmeyecek” iddiasında bulundu. Peretz, Başbakan Erdoğan’ın da Suriye isyanının ilk iki yılında Beşar Esad’a karşı çok “büyük sözler kullandığı” nı ancak hiçbir şey olmadığını da öne sürdü.