İki buluşuyla insanlığa en büyük zararı veren adam: Thomas Midgley kimdir?

İki buluşuyla insanlığa en büyük zararı veren adam: Thomas Midgley kimdir?
Kurşunlu benzin ve karbon gazı üretimi yapan ilk mucit Thomas Midgley'dir. Ozon tabakasının incelmesini, buzulların erimesini dolaylı olarak sağlayan bu icatlar insanlık tarihine en çok zarar veren icatlar olarak tarihe geçmiştir. Midgley bu icatlarının zararlı olacağını bile bile üretime devam etmiştir.

WebTekno''dan elde edilen bilgilere göre; Amerikalı makine mühendisi ve kimyager Thomas Midgley Pensilvanya Eyaleti’nde 1889 dünyaya geldi. Daha küçük yaşlardayken bile Midgley, otomobil parçaları üzerine yoğunlaşan babası Midgley''den ve dişli testereyi icat eden dedesi James Emerson''dan etkilenmiştir.

Döneminin saygın ailesinden gelen Midgley, üniversite yıllarında bile kurşun alanında denemeler yapıyordu. Bu sayede kurşunlu benzini icat etmiş oldu. Bu kârlı ve verimli icat zamanla kendisine ve işçilere zararlar vermeye sebep oldu.

Midgley, kurşunun zararlı olduğunu biliyordu ama yinede üretimine devam etti. Hatta üretim sırasında ciğerlerinden rahatsızlanan Midgley, Miami''ye gitti tedavi oldu ancak işçiler bu aşamada çalışmaya devam ediyordu. Bu sırada bir çok işçinin kurşun zehirlenmesinden hayatını kaybettiği öğrenildi. Diğer işçilerde ise görme kaybı, uyku düzensizliği, böbrek yetmezliği ve kanser başlangıcı gibi belirtiler cereyan etti.

Medya ve devlet kurşunlu benzinin zararlı olduğunu söyleyip üretimin durdurulmasını isteyince Midgley, bir basın toplantısı düzenledi ve kurşunu vücuduna sürdü, ciğerlerine kurşun buharı çekti.

Midgley, ertesi gün kurşun zehirlenmesinden ötürü hastaneye kaldırıldı. Fabrika da mühürlendi.

Tedavisi tamamlandıktan sonra Midgley, 100 kadar patentinden biri olan freon gazını da keşfetti. Bu gaz soğuk hava deposu, klima, buzdolabı, deodorant gibi ürünlerde kullanılıyor. Zamanla ozon tabakasının incelenmesini, buzulların erimesi gibi sorunlara yol açan freon gazının şu anki kullanımı Midgley''in o zaman ürettiğinden çok çok daha zararsızdır.

Bilim dergisi New Scientist tarafından “tek kişilik çevre felaketi” ve TIME dergisi tarafından 2010 yılında hem kurşunlu benzini hem de freon gazıyla “tarihin en zararlı 50 buluşu” listesine iki kez giren Midgley, 1940 yılında çocuk felcine yakalanmış ve 4 yıl boyunca yatağa mahkûm olarak yaşamıştır. 1944 yılında ise doğrulmak ve hareket etmek için tasarladığı makaralı bir düzeneğe boğazını kaptırması sonucunda yaşamını yitirmiştir.

(VİDEO O DÖNEMDEN KALAN KURŞUNLU BENZİN REKLAMIDIR)

İlgili Haberler