TİM Başkanı büyümenin yarısı ihracattan dedi. Dolar yükselince, Türkiye ucuz ülke olunca, ihracatçılar da siparişlere yetişemedi

TİM Başkanı büyümenin yarısı ihracattan dedi. Dolar yükselince, Türkiye ucuz ülke olunca, ihracatçılar da siparişlere yetişemedi
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, yüzde 21,7 olarak açıklanan büyüme rakamlarını yorumladı.

Türkiye’nin 2020 yılını büyümeyle kapatan iki ülkeden biri olduğuna vurgu yapan TİM Başkanı İsmail Gülle, “Bu rakam 2000’li yıllarda ulaştığımız en yüksek büyüme rakamı oldu. Türkiye ikinci çeyrekte OECD’nin en yüksek oranda büyüyen ikinci ülkesi oldu.” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜMENİN YARISI İHRACATTAN”

Büyümenin yarısının ihracattan geldiğini dile getiren Gülle, sözlerine şöyle devam etti: 

“Bugün bu rakamları görmek bizi gururlandırıyor.
İhracatın büyümeye katkısı yılın ilk yarısında 10,8 puan oldu.
Yani büyümenin yarısı ihracattan geldi.
Büyüme rakamlarının alt kalemlerinde Hizmet sektörü yüzde 45,8 ve Sanayi sektörü yüzde 40,5 büyüdü.
Bu rakamlar Türkiye’nin ihracatla yükseleceğine olan inancımızı güçlendirmiştir.”

Yılın ilk yarısında ihracatın ithalatı karşılama oranının 2020 yılında yüzde 75,9 iken, 2021 yılının aynı döneminde yüzde 83,2''ye yükseldiğine dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle şöyle konuştu:

"İkinci çeyrekte net ihracatın büyümeye katkısının 6,9 puan, yılın ilk yarısında net ihracatın büyümeye katkısının ise 3,9 puan olduğunu görüyoruz.
Bu rakamlar, “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefimize emin adımlarla ilerlediğimiz destekler nitelikte gelişmelerdir.
Bu gelişmeler, salgının ilk döneminde V tipi toparlanma diye bahsettiğimiz öngörülerimizin gerçekleştiğini hatta üstüne çıktığımızı gösteriyor.
Salgın öncesi dönemlerin çok çok üzerindeyiz. 
Altını çizmek gerekiyor ki bu pozitif etkilerin ötesinde Türkiye küresel piyasalarda oluşan açıkları çok iyi değerlendirerek pandemi kaynaklı krizi fırsata çevirmeyi bildi."

İlgili Haberler