Çiftçilerden Rekabet Kurulu’na tepki

Çiftçilerden Rekabet Kurulu’na tepki
Tokatlı çiftçiler bu yıl meyve suyu üreticisi fabrikalar kilosu 2 liradan aldıkları ve şeftaliye zam yapmadıklarını belirterek boykot kararı aldı.

Kenan KAYHAN - TOKAT / YENİÇAĞ

Tokatlı Çiftçiler bu yıl meyve suyu üreticisi fabrikalar kilosu 2 liradan aldıkları ve şeftaliye zam yapmadıklarını belirterek boykot kararı aldılar. Ürettikleri meyveleri ağaçların dinine döktüler. 
Tokatlı Çiftçiler bu sene Meyve suyu fabrikaları için meyve  toplamayacaklarını belirterek, fabrikaların aldıkları ortak taban fiyat  kararı boykot ederek meyveleri çürümeye bıraktılar. Tokatlı çiftçiler aldıkları bu boykot kararına Amasya, Bursa, Mersin, ve Samsun Çarşambadaki üreticilerden destek bekliyorlar.

Tokat''ta Kirazdan sonra en çok üretimi yapılan meyve olan şeftalide hasat döneminin başlaması ile birlikte çiftçiler Meyve Suyu Fabrikalarını ortak aldıkları sabit fiyat kararının şokunu yaşıyorlar. Türkiye''de ki meyve suyu fabrikalarının meyve alımında sabit bir fiyat belirlemesi çiftçiyi mağdur etti. Meyve üreticileri de meyve suyu üreticilerin almış oldukları bu kararı boykot ederek bu sene fabrikalara meyve vermeme kararı alarak topladıkları meyveleri ağaçların diplerine döktüler.


 
Tokat merkezde çiftçilik yapan Merdan Erdoğdu 10 gündür şeftali hasadına başladıklarını belirterek toplanan şeftalilerin bir kısmını iç pazarda halk ile buluşturduklarını diğer kısmını da meyve suyu üreticilerine verdiklerini belirterek ''''Bu sene meyve suyu üreticileri, fabrikalar ortak bir karar alarak 2 lira taban fiyat belirlemişler, geçen sene bu fiyat 2 buçuk lira idi  bizde bu fiyatı makul bulmadığımızı belirttik ve ortak bir karar alarak bu sene Meyve Suyu Fabrikalarına meyve vermemeye karar aldık çiftçiler olarak, Fabrikalar için topladığımız meyveleri ağaçların diplerine dökerek onları boykot ediyoruz. geçen sene fabrikaların verdiği taban fiyat bizim için makul bir fiyattı, ama bu sene ürettiğimiz ürün dışında her şeye yüzde 300''e yakın zam geldi. Mazot, gübre, işçi maliyeti nakliye her şey zamlandı. Buna rağmen fabrikalara bu sene geçen seneden daha düşük bir fiyat verdiler, buda biz çiftçiyi tatmin edici bir fiyat değil'''' dedi.


 
Meyve Komisyoncusu Alper Genç ise yaklaşık 10-15 gündür meyve alımı yaptıklarını ama hiç bir köylü Meyve suyu fabrikaları için Toplanan Meyvelerden kendilerine getirmediğini fabrikaların ortak almış olduğu sabit 2 lira  fiyattan dolayı çiftçi meyveleri toplamadığını ifade eti. Genç Türkiye''de Rekabet kurulu diye bir kurum olduğunu bu fabrikaların ortak almış oldukları sabit fiyat konusunda neden müdahale etmediğini bilmediklerini belirterek, ''''Fabrikalar kendi ürettikleri ürünlere nerdeyse karından daha fazla zam yaptılar. geçen sene 3-5 liraya satılan meyve sularını bu sene 15-20 liraya satıyorlar. o zaman da meyveyi çiftçiden 2 buçuk liraya alıyordu bu senede 2 liradan alıyorlar. amaçları burada sadece çiftçiyi mağdur etmek '''' dedi.

İlgili Haberler