Şampiyonluğu getiren kadro bu sene neler yaptı

Şampiyonluğu getiren kadro bu sene neler yaptı

CEVAT KOL - ŞAMPİYONLUK ÖYKÜSÜ 4.BÖLÜM

Önce şunun altını özellikle çizelim: Bu başarı öyküsünün aslan payını futbolculara ayırmak lazım. Tek tek irdeleyelim. Bordo mavili takımın en büyük şansı kalecisi Uğurcan oldu. Kurtarışları, başarısıyla zirve yaptı. Maçların yüzde 90’da öne çıkan isim oldu. Gol atmadı ama asist yaptı. Kurtarışları galibiyetlerde pay sahibi oldu. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray takımları kalelerinde zor anlar yaşadılar.

Kaleci yüzünden sezonu erken kapatan oldu. Ezeli rakibi Galatasaray sezonu 4 kaleci ile bitirdi. Ligimize şöyle bir baktığımızda kaleci farkını anlamak hiç de zor değil. Transferi konuşulan tek kaleci Uğurcan Çakır oldu. Uğurcan’ın arkasında ciddi bir kaleci sorunu olduğunu gördük. Kart cezalısı durumuna düştüğünde Rizespor maçında kaleye geçen Erce Kardeşler küme düşen takıma yenilginin baş mimarı oldu..

Teknik direktör Abdullah Avcı savunmada çok gelgitler yaşadı. Sağ bekte Peres görev yapsa da o mevkiyi Dorukhan ve Serkan Asan ile sürekli takviye etti. Dorukhan’dan aldığı verimi hiç birinden alamadı. Dorukhan Toköz takımın en iyi çıkış yapan ikinci yerli oyuncusu oldu. Beşiktaş’ta bitmiş durumdayken Trabzonspor’da yeniden doğdu. Marka değerini tavan yaptırdı.

Sağ bekte, orta sahada yıldızlaştı. Edgar Le sezonu kapatınca teknik heyet küçük bir bocalama yaşadı. Denswil’i, Hüseyin Türkmen’i genç Ahmet Can’ı bu mevkide kullandı. Sağ stoper Trabzonspor’un en değişkenlik yaşayan mevkilerinden oldu. Öyle ki Hüseyin Türkmen’i neredeyse yolcu edecek kadar. İhtiyaçlar bu oyuncuyu takımda tuttu. Trabzonspor Ahmet Can gibi genç bir stoperi kazanmış oldu. Trabzonspor’da yıldızlar hep zorunluluktan çıkmıştır. Kaleci Onur gönderildi, Uğurcan, Mehmet Ekici kızağa alındı, Yusuf Yazıcı doğdu.

Stoperler sakatlandı Ahmet Can yeşerdi. Vitor Hugo’nun sakatlanıp dönmesi Avcı’ya “oh” çektirdi. Hırsı ve tecrübesi ile katkısı büyük oldu. Savunmanın soluna kitap yazılır. Takımın yüzde 25’i bu mevkide oynadı. Ismail Köybaşı, Denswil, Peres, Abdulkadir Ömür, Yusuf Erdoğan, Trondsen, Puchacz oynadı. İstikrarı olmayan tek mevki sol bek oldu. Trabzonspor’un dikiş tutmayan mevkisi oldu. 

Orta sahası zengin formda bir Trabzonspor iyi işlere imza attı. Berat Özdemir hızla erirken Siopis, Bakasetas, Hamşik, Dorukhan, Abdulkadir Ömür iyi olduklarında takıma ivme kazandırdı. Hamşik ve Bakasetas’ın sakatlıkları takımın formunu aşağı çekti. Geri dönüşleri aynı katkıyı vermedi. Bunun bedelini son haftalarda  oynadığı maçlarda ödedi. Bakasetas’ın düşüşü gol yollarına bile yansıdı. Suskun Bakasetas takımın el freni oldu. 

Bordo mavili takımın ofans hattı işi bitiren mevki oldu. Sorloth’dan boşalan mevkiyi Cornelius iyi doldurdu. Onun bunaldığı anlarda Djaniny devreye girdi. Visca ve Nwakaeme nefes aldıran gollere imza attı. Kısaca Cornelius beklenti içinde ezilmedi. 

Trabzonspor’un başarısında etkin rol oynayan Nwakaeme’ye ayrı bir parantez açmak lazım. Sezon sonunda sözleşmesi sona erecek oyuncuya imza artırılamadı. Cek-caklarla geçiştirildi. 34 yaşındaki oyuncu futbolunun zirvesine çıkınca yerine getirilmesi zor isteklerde bulundu. Üç yıllık imza, 3.5 milyon Euro yıllık, yetmedi bonuslar. Kendine kimi örnek aldıysa!!

Yönetim yaşlı oyuncuda bu imzaya hiç yanaşmadı. Belli ki teknik direktör Abdullah Avcı kalması için çok istekli değil. Takım oyunu oynamayan oyuncuyu çok düşünmüyor. Avcı- Nwakaeme birlikteliği sizi çok yanıltmasın. Avcı’nın düşündüğü oyun anlayışında bu oyuncuya yer yok. Nwakaeme formu ile golleri ve asistleri ile kendisine kadro şansı yarattı. Böyle bir oyuncuyu bu yolda hiç bir güç kesemez. O yüzden birbirlerini idare ettiler. Sabır gösterip hedefe birlikte ulaştılar. Transferde kafası karışan Nwakaeme son haftalarda hareketleri ve yaptıkları ile tepki alacak duruma geldi. Yanlış yolda..

Trabzonspor yönetimi ve teknik heyeti işi sıkı tuttu. Eldeki kadronun bu tempoyu zor götüreceğini öngörmüş olmalı ki devre arasında bir düzineye yakın oyuncu aldı. Gerçi yarısından fazlasını kullanmadı. Visca çok katkı sağladı. Kritik golleri ile maçlar aldı.

Kouassi hayal kırıklığı gibi oldu. Milli takım oyuncusu lig takımına zor girdi. Yusuf Erdoğan vasatın üzerine çıkamadı. Bursaspor ve Altınordu’dan alınan gençleri göremedik. Trabzonspor’un 34 kişilik zengin kadrosunda katkı veren isimler hep aynı oldu. 

Takımın başarısında iki üç ana etken var. Takımda lider sorunsuz oyuncu çok var. Kaptanlık yapmış saygın oyuncuların olması önemli bir avantaj oldu. Kaptanlık yapan oyuncular Uğurcan, Hamşik, Bakasetas, Visca ve Vitor Hugo takım için önemli bir şanstı.

Azıcık sorun çıkaran ya da başka bir deyişle hata yapan oyuncuların biletini Avcı kesti. Aile olan takım şampiyonluğu kucakladı..

Yazarın Diğer Yazıları