Trump'tan flaş vatandaşlık kararı

Trump'tan flaş vatandaşlık kararı
Trump yönetiminin yeni düzenlemesine göre, yurt dışında ABD için çalışan vatandaşların çocukları doğrudan vatandaş olamayacak.

ABD Vatandaşlık ve Göç Birimi, ABD için yurtdışında görev yapanların çocuklarının otomatik olarak ABD vatandaşı olmasını zorlaştırdı. Düzenleme ilk olarak orduda görev alan ve uzun bir süre ülkeye giriş yapmayan ABD vatandaşlarını etkileyecek. 

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan araştırmada düzenlemenin etkileyeceği ordu çalışanlarının yılda yaklaşık 100 kişi olduğunu söyledi. Düzenlemenin ABD'de doğan çocukların vatandaş olmasına dair bir durumu etkilemediği belirtildi. 

ABD vatandaşlığı doğum yoluyla olduğu gibi birkaç şekilde elde edilebiliyor. ABD vatandaşı olup yurt dışında yaşayanların çocukları ABD vatandaşlığını 18 yaşından önce alabiliyordu. Yeni düzenleme çocukların vatandaşlık hakkını tamamen kaldırmasa da 'otomatik' vatandaş olma hakkını kaldırıyor. 

Vatandaşlık ve Göç Birimi Sözcüsü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Düzenleme bu çocukların otomatik olarak ABD vatandaşı kabul edilmesini kaldırıyor" dedi.