TSK Fırat’ın Doğusuna mı giriyor?

TSK Fırat’ın Doğusuna mı giriyor?
TSK’nın bu akşam Fırat’ın Doğusuna gireceği yönündeki iddialar Ankara kulislerine düştü. Milli Savunma Bakanı Akar geçtiğimiz günlerde “harekata hazırız” mesajı vermişti.

Orhan UĞUROĞLU / Ankara

Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar geçtiğimiz günlerde, ABD ile planlanan güvenli bölge sürecinin istenildiği gibi gitmediğini ifade etmişti. Akar, "Harekata hazırız, bu işin şakası yok” mesajını vermişti.

Akar'ın bu açıklamaları harekatın kaçınılmaz bir hal aldığı şeklinde yorumlanırken, Ankara kulislerine yansıyan son bilgiye göre ise TSK bu akşam itibariyle Fırat’ın Doğusuna girmeye hazırlanıyor.

ABD ORDUSU’NDAN GÖZDAĞI

Öte yandan ABD öncülüğündeki Koalisyon Güçleri’ne ait uçakların Tel Abyad bölgesinde uçuşlar gerçekleştirdiği bildiriliyor.

Son günlerde güvenli bölge konusuna ABD-Türkiye hattı gerilirken, uçuşların Türkiye’nin bölgeye olası bir harekata kalkışmaması için gözdağı vermek amacıyla sürdürüldüğü ifade ediliyor.

ABD’nin kara kuvvetlerinin de bölgede hareketlendiği de kulislere yansıyan diğer bir gelişme. ABD’nin zırhlı birliklerinin özellikle YPG/PKK’nın kontrolündeki Tel Abyad’da devriye turları attığı belirtiliyor.

"DOSTANE DEĞİL..."

Sınırda yaşanan hareketliliği Yeniçağ'a değerlendiren Maltepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, "Türkiye operasyona hazırlanırken ABD’nin bu açıklamaları ve ABD uçaklarının (haberler doğruysa) Türkiye’nin harekat yapacağı bölge üzerinde uçuşlara başlaması rutin bile olsa dostane değildir. Bu coğrafyada ABD ipiyle kuyuya inip de çıkan olmadığını bir kez daha hatırlatalım" ifadelerini kullandı.

SINIRDA HELİKOPTER HAREKETLİLİĞİ

Harekat iddialarını kuvvetlendiren bir diğer gelişme ise Gaziantep'te yaşandı. Yerel basına yansıyan haberlere göre, sınırda olağanüstü helikopter hareketliliği yaşanıyor. Gaziantep Söz’ün haberine göre, öğle saatlerinde güney yönünden gelen ve alçak uçuş yapan çok sayıda askeri helikopter, Gaziantep 5'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'na iniş yaptı.

İlgili Haberler