TSK, Şehit Asteğmen Kubilay’ı anmadı

TSK, Şehit Asteğmen Kubilay’ı anmadı
İzmir’in Menemen ilçesinde çıkan gerici isyanda şehit olan Asteğmen Kubilay için TSK’nın bir anma mesajı yayınlamaması dikkat çekti.

İzmir’in Menemen ilçesinde Cumhuriyet karşıtı gericilerin ayaklanması sırasında şehit edilen Asteğmen Fehmi Mustafa Kubilay, ölümünün 88. yılında anıldı.

Arkalarında 70 bin kişilik Halife ordusu olduğunu, öğle saatlerine kadar şeriat bayrağı altında toplanmayanların kılıçtan geçirileceğini söyleyerek tehdit ettiler. Diktikleri bayrağın çevresinde dönmeye, tekbir getirmeye, zikretmeye ve “Şapka giyen kafirdir! Yakında yine şeriata dönülecektir.” diyerek bir isyan hareketi başlatmak istediler. Kasabaya halife ordusunun geleceği iddiası halkı korkuttu.

Olayların ilçedeki askeri birlikte duyulmasıyla, bir bilgiye göre; alay komutanı, yedeksubay Kubilay’ı olay yerine gönderdi. Kubilay bu hareketi bastırmak için bir manga askerle olay yerine geldi. Askerlerin yanından ayrılarak tek başına onların arasına girip teslim olmalarını istedi. Gruptan biri ateş ederek Asteğmen Kubilay'ı yaraladı. Karşıdan bunu gören askerler ateş açtılar. Fakat tüfeklerinde öldürücü etkisi olmayan manevra fişekleri vardır. Derviş Mehmet “bana kurşun işlemiyor” diyerek halkı kandırmaya çalıştı.

Kubilay yaralı halde cami avlusuna sığındıysa da, Derviş Mehmet ve arkadaşları peşi sıra geldiler. Derviş Mehmet, çantasını açıp testere ağızlı bağ bıçağını çıkardı ve yaralı Asteğmen Kubilay’ın başını kesti. Kesik başı yeşil bayrağın sopasına dikmeye çalıştılar ancak başaramadılar. Birisi ip getirdi ve Kubilay’ın başı yeşil bayrağın dikili olduğu sopaya iple bağlandı. Olay yerine yetişen Bekçi Hasan ateş edip gruptan birini yaraladı. Ancak açılan ateş sonucu o da öldü. Arkadaşının yardımına koşan Bekçi Şevki de açılan ateş sonucu öldü.

TSK KUBİLAY’I ANMADI

Cumhuriyet tarihinin en acı olaylarından biri olan Kubilay’ın şehit edilmesinin TSK’nın anmaması dikkat çekti. TSK, resmi siteden ya da sosyal medya hesabından herhangi bir anma mesajı yayınlamadı.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı şehit Asteğmen Kubilay için bir açıklama yaptı. Bakanlığın resmi internet sitesinden yayınlanan mesajda şu ifadelere yer verildi:

"Konu : MİLLÎ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR’IN ŞEHİT KUBİLAY’I ANMA GÜNÜ MESAJI

Değerli Mesai ve Silah Arkadaşlarım,

Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerini hedef alan bir ayaklanma karşısında vazifelerini yapmaya çalışan; yüreği vatan, millet ve bayrak sevgisiyle dolu Asteğmen Kubilay, Bekçi Hasan ve Şevki Beyler, Menemen’de seksen sekiz yıl önce, bugün şehit edilmiştir.

Bu menfur saldırıda şehit olan Asteğmen Kubilay ve arkadaşları; vatan, bayrak, egemenlik ve bağımsızlığımız uğruna canlarını feda eden tüm aziz şehitlerimiz gibi tarihimizin şanlı sayfalarındaki müstesna yerlerini almıştır.

O gün Menemen’de Asteğmen Kubilay ve arkadaşlarının hunharca katledilmesi, toplumsal hafızamıza kazınmış ve ders almamız gereken önemli hadiselerden biri olmuştur. Kınadığımız bu esef verici olay, Cumhuriyetimizin hangi badireleri atlatarak ne kadar büyük fedakârlık ve kahramanlıklarla bu günlere getirildiğinin anlaşılması bakımından da önemlidir.

Bu elim hadise ile o günden bu güne yaşanan ve tarihimizde derin izler bırakan olaylar incelendiğinde, istiklal ve istikbalimizi hedef alan başta FETÖ, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ gibi terör örgütleri olmak üzere birçok tehdit ve tehlikenin önüne geçmek için aklı ve bilimi rehber edinmemizin, millî ve manevi değerlerimize sahip çıkmamızın ne kadar önemli olduğu bir kez daha görülmektedir.

Bölgesel ve küresel düzeyde kritik bir süreçten geçtiğimiz, birlik ve beraberliğe her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız olan bu dönemde hepimize önemli görevler düşmektedir.

Bu bilinçle, bağrından çıktığı milletinin sevgi ve güveninden güç alan Türk Silahlı Kuvvetleri kutsal vatan topraklarının güvenlik ve bütünlüğü, asil milletimizin egemenlik ve bağımsızlığı uğruna “Ölürsek şehit, kalırsak gazi!” anlayışı içinde mücadelesini azim ve kararlılıkla sürdürmektedir.

Bu vesileyle, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını; başta Asteğmen Kubilay, Bekçi Hasan ve Şevki Beyler olmak üzere canlarını bayraklaşan vatan toprakları uğruna feda eden bütün aziz şehitlerimizi; ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi ve tüm mensuplarımızı rahmet ve minnetle yâd ediyor, hayatta olan kahraman gazilerimize, şehit ve gazilerimizin kıymetli ailelerine saygı ve şükranlarımı sunuyorum.”