Suriye’de cihatçılar adım adım Akdeniz’e

Suriye’de cihatçılar adım adım Akdeniz’e
Stratejik önemdeki Cisr el-Şugur ilçesinin önemli bölümünü alan Fetih Ordusu’nun hedefinin Lazkiye ve Akdeniz’e ulaşmak olduğu belirtiliyor

Suriye’nin Halep ile Lazkiye kentleri arasında yer alan İdlip kentinin merkezi, Fetih Ordusu’nun eline geçti. El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi’nin öncülüğünde bir ittifak grubu olan Fetih Ordusu, İdlib’e bağlı stratejik önemdeki Cisr el-Şugur ilçesinin önemli bir bölümünü aldı. Ancak Cisr el-Şugur’da çatışmaların sürdüğü belirtiliyor. Fetih Ordusu’nun bölgedeki faaliyetlerini inceleyen uzmanlar, cihatçı grupların hedefinin yalnızca hükümet güçleri arasındaki ikmal yollarını ele geçirmek olmadığına dikkat çekti. Uzmanlara göre cihatçıların hedefi, Lazkiye kentine ve Akdeniz’e ulaşmak. İdlib, Suriye’nin ticari başkenti olarak bilinen ve yoğun çatışmaların yaşandığı Halep ile Akdeniz kıyısındaki Lazkiye kenti karayoluyla birbirine bağlanıyor. Suriye’nin kuzeyinden Şam’a, oradan da Ürdün sınıra uzanan bir otoyol da İdlib’ten geçiyor. İdlib, Lazkiye’nin güneyindeki Hama kentinin de komşusu. Kuzeyde ise İdlib Hayat kentinin sınırında. İslamcı grupların Cisr el-Şugur’a saldırısı ardından El Cezire’ye konuşan, Fetih Ordusu’nun da parçası Ahrar’ül Şam komutalarından Ebu Mücait Lazkiye’yi işaret ederken, “Artık Lazkiye’de huzursuzluk başladı. Mesafe azaldıkça Nusayrilerin en yoğun yaşadığı Lazkiye’de tehdit limiti yükselecek. Bu durum Esad’ın daha fazla köşeye sıkışması demektir”  diye konuştu. Suriye yönetiminin ise Lazkiye’yi korumak için büyük askeri operasyonlara hazır olduğu biliniyor.

Fetih Ordusu nedir?

Fetih Ordusu, İdlib’te faaliyet gösteren gruplar ile bazı cihatçı grupların bir ittifakı olarak tanımlanıyor. Suriye’de IŞİD dışındaki cihatçı gruplar arasında iç savaşın başından bu yana çeşitli ittifaklar kuruldu. Ancak yeni kurulan bu ittifakın önemli bir kenti ele geçirmesi dikkat çekti. Örgütte El Nusra Cephesi, Ahrar’ül Şam, Liva el Hak ve İslam ordusu gibi gruplar yer alıyor. Ancak en büyük grup El Nusra Cephesi. Bazı Türkmen gruplar da ittifakın içinde.